31 januari 2011

MIDEM Arrangörernas egen utvärdering av årets mässa

Onsdag förmiddag 26 januari bjöd den arrangerande Reed MIDEM Organisationen in till sin sista presskonferensen på årets MIDEM-mässa. Bruno Crolot, organisationens nye Director of Music Markets olika reflekterade och summerade MIDEM 2011.

MIDEM:s nya Director of Music Markets Bruno Crolot fick självklart omedelbart frågan om hur han såg på årets låga deltagarsiffra på 6 850 personer. Han verkade dock inte vilja gå in i någon djupare analys, utan hävdade att utan tvekan var möten mellan människor det viktigaste för affärer och att MIDEM var verktyget. Han slog fast att mässan fortfarande är världens och årets viktigaste mötesplats för musikindustrin och kommer att förbli så under många, många år i framtiden.

Den enda reflektion han senare gav till en minskning på 350 deltagare jämfört med förra årets deltagarantal var att han trodde att anslag från olika länder till nationella montrar hade minskat och därmed antalet deltagare.

Anne de Kerckhove, Entertainment Division Director framhöll att det inte varit någon minskning gällande konserter, utan 62 konserter med strax över 300 artister, samt att antalet deltagande företag på MidemNET faktiskt ökat med 30 procent.

En fråga om varför MIDEM Classical Awards lagts ner samt en spekulation om att kanske enbart detta i sig minskat antalet deltagare med ett antal hundra personer fick till svar att den klassiska musiken fortfarande är mycket viktig för MIDEM, men att man prioriterat bort detta arrangemang och pris till förmån för populärmusiken.

På de kommentar från några journalister om att även utbudet av konserter och showcases måste ha minskat, svarade Bruno Crolot att han ansåg man förvisso ändrat former och modeller inom utbudet, men att han tyckte att French Vibes, MIDEM Talent och Fringe varit bra former för att marknadsföra musik för särskilt då nya artister och band.

För att förstärka budskapet om MidemNET:s framgångar lyssnade man på några reflektioner. Bland annat från Next Big Sounds Alex White som besökt MIDEM för första gången.Han tyckte hela mässan var fantastisk, beskrev glädjen med att få lära ut och sälja sitt företags tjänster, hinna med några konserter samt ta en drink med nya affärsbekanta. Således en klassisk MIDEM-deltagare!

Bruno Crolot avslutade presskonferensen med att hälsa alla välkomna till den nya konferensen Rethink Music 25 – 27 april 2011 i Boston, en konferens som MIDEM arrangerar tillsammans med bland andra Berklee College of Music, Harvard Universitets Berkman Center for Internet and Society and Harvard Business School.

Hans Lindell / Rockfile Media Services

Länk:
http://www.rethink-music.com