27 januari 2011

The Playtones, Daniel Adams-Ray och Melodifestivalen sålde mest 2010

Idag presenterade GLF den samlade försäljningsstatistiken för 2010. Daniel Adams-Ray Gubben i lådan [Sweden Music / Universal] var fjolårets bästsäljande singel, The Playtones Rock’n’roll Dance Party [Lionheart / Universal] det bästsäljande albumet och Melodifestivalen 2010 [M&L / Universal] både den bästsäljande samlingen och den totalt sett bästsäljande albumet. Bruce Springsteen & The E-Street Band [Sony Music] sålde mest musik-dvd.

Fjolårets lista över bästsäljande singelhits toppas av två svenska jättesuccéer. Daniel Adams-Ray skuggas i toppen förstås av Septembers version av Petters Mikrofonkåt [Catchy Tunes / Warner Music], från tv-serien Så mycket bättre. Trea på den årslistan är Shakira feat. Freshlyground Waka Waka (This Time For Africa) [Sony Music] ledmotivet från en annan stor tv-framgång 2010: VM i fotboll.

Även på albumlistan märks tv:s stora genomslagskraft i form av att Dansbandskampen 2009 års vinnare The Playtones toppar året. Liksom på singellistan är även albumlistans tvåa svensk: Kent En plats i solen [RCA / Sony Music]. Trea är Lady Gaga The Fame Monster [Interscope / Universal]. Därefter följer de senaste veckornas flitigast musikprisbelönade artister Håkan Hellström och Robyn med 2 steg från paradise [Stranded / Universal] resp. Body Talk vol. 1 [Konishiwa / EMI].

Inget av dessa artistalbum rår dock försäljningsmässigt på fjolårets två bästsäljande album i Sverige, som även de har tv-anknytning: Melodifestivalen 2010 [M&L /Universal] och Så mycket bättre – musiken från tv-serien [TV4 / Warner Music].

Mest musik-dvd förra året sålde Bruce Springsteen & The E-Street Band, vars London Calling: The Concert In Hyde Park [Sony Music] toppar listan före Eddie Meduza Eleganten från vidderna [Anaktonfilm / Budgetgrossisten].

Hela listan finns publicerad på IFPI:s svenska hemsida, under fliken Statistik (länk nedan).

Claes Olson

Länk:
www.ifpi.se