24 januari 2011

Dom i Astrid Lindgren-processen

Till sist har dom fallit i den mångåriga processen mellan Astrid Lindgrens barn i Saltkråkan AB på den ena sidan och Svensk Filmindustri (SF) respektive och skivbolagspartner Bonnier Amigo (numera Cosmos Music) på den andra sidan skranket.

Stockholms tingsrätt gav vid utfallet i fredags Lindgrens barn rätt i upphovsrättsfrågan, som primärt gällde ett julalbum från år 2006 som Saltkråkan ansåg innebar upphovsrättsligt intrång. I tvisten om ersättningar för sålda skivor, där har dialogen pågått i decennier, förlorade däremot Saltkråkan.

Utfallet innebär att SF/Cosmos måste betala rättegångskostnader om 650.000, Saltkråkan måste för sin del betala det Bonnierägda filmbolagets rättegångskostnader på drygt 1,3 miljoner kronor.

Saltkråkan kommer också att få drygt 300 000 kronor plus ränta för det upphovsrättsintrång som domstolen anser det var när dåvarande Bonnier Amigo gjorde en julskiva med Astrid Lindgrens julsagor och adderade en CD med julsånger. De kvarvarande exemplaren av julskivan ska enligt domen kasseras.

SF:s vd Rasmus Ramstad säger till TT Spektra att det är "tråkigt" att tingsrätten kom fram till av utgivningen av cd-boxen innebar intrång i Saltkråkans rättigheter.

– Men vi respekterar tingsrättens beslut och ska inte jobba mer med den produkten. Vi har inte för avsikt att överklaga domen, säger Ramstad vidare till TT.

Lars Nylin