11 januari 2011

v 1 Jay Smith totaletta

Tredje veckan på listan är Idol-vinnaren Jay Smith nu även totaletta. Årets första Sverigetopplista är som vanligt en lugn affär, starkaste nykomlingar är svenska ”superduon” Keep Company.

Julhandeln togs hem av albumet från TV-succén Så mycket bättre. Men med 2011 års första lista går Jay Smith upp i topp även totalt sett med Jay Smith [Columbia/Sony Music] och står för en av fem sålda artistalbum denna vecka. Smith är just nu turnéaktuell och mycket talar för att han kan försvara sin position.

Toppen av albumlistan är en lugn affär, det mest spektakulära är att Sony Music står för sex av tio titlar på Topp 10. Den starkaste klättringen gör Petter som ser samlingen Samlar ut den [Universal/Universal] gå från 27 till 9.

På topp 60 finns endast två nykomlingar. På plats 35 går ”superduon” Keep Company – Titiyo med Theodor Jensen (The Plan) – in med självbetitlade debutalbumet [Warner/Warner Music]. På position 37 finns franska Daft Punk med filmmusiken Tron Legacy [Buena Vista/Disney/EMI].

På singelfronten är det status quo, September fortsätter att toppa och topp 50 innehåller ingen nykomling.

På samlingslistan finns en nyhet på plats 10, Gods of Guitar [Universal TV/Universal]. Samlingar står för tre av de fem bästsäljande albumen denna vecka, men kategorin har alltså fått släppa ifrån sig tätplatsen.

Suget kring September märks även på midpricelistan där albumet Gold återkommer som nummer 1 [Catchy Tunes/Sony Music].

Veckans högsta nykomling finns på DVD-listan. Patrik Swayze och Lisa Niemi går in som nummer 2 med den år 2003 inspelade One Last Dance [Horse Creek Entertainment/Naxos].

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/