11 november 2010

GRAMMIS Ny jury och nya kategorier på Grammis 2011

På den stora grammisgalan på Operan i Stockholm måndag 17 januari kommer det att delas ut priser i totalt 21 kategorier. Till de många nyheterna i upplägget för Grammis 2011 hör bland annat de två nya kategorierna Årets svenska internationella framgång och International artist breakthrough of the year – två av de sex priser vars nomineringar och pristagare utses av den nya specialjuryn.

– Det har varit stark önskan från flera håll att återinföra juryns expertis i Grammispriserna, kommenterar Lisa Cronstedt, kommunikations- och marknadschef på IFPI Svenska Gruppen samt projektledare för Grammis.
– Det finns många andra musikpriser där folket kan göra sin röst hörd. Grammis är musikbranschens pris och ska spegla bredden i den svenska musiken.

Liksom tidigare är det musikbolagen själva som nominerar kandidaterna till Grammis, baserat på utgivningar fr.o.m. 1 december 2009 ti.o.m. 30 november 2010. Därefter röstar en femtiotalet personer stor jury fram de fem nominerade och vinnaren i 13 av de totalt 21 priskategorierna: Årets barnalbum, Årets dansband, Årets grupp, Årets manliga artist, Årets kvinnliga artist, Årets folkmusik/visa, Årets hårdrock, Årets jazz, Årets klassiska, Årets textförfattare, Årets urban/dance, Årets kompositör och Årets specialutgåva.

Den stora nyheten för i år är att en specialjury vid ett särskilt jurysammanträde i december röstar fram de nominerade och pristagarna i de två nya kategorierna Årets svenska internationella framgång och International artist breakthrough of the year samt Årets album, Årets nykomling, Årets artist och Årets producent. Denna jury består av ett tiotal personer med spetskompetens och är handplockade av Grammis-kommittén med Lisa Cronstedt, Ludvig Werner (vd, IFPI Svenska Gruppen), Thomas Stenmo (chefsjurist, IFPI Svenska Gruppen) och Per Sundin (vd, Universal Music).

IFPI:s medlemmar utser vinnaren av Grammis hederspris. Årets låt utses genom en publik omröstning på webben.

Det nyinstiftade grammispriset Årets svenska internationella framgång ska gå till en artist som haft framgångar utanför Sveriges gränser – ”en artist som nått nya höjder på en internationell marknad via exempelvis liveframträdanden eller musikutgivning”.
Grammisen i kategorin International artist breakthrough of the year ska tilldelas den utländska artist som nått betydande framgångar i Sverige som nykomling efter att tidigare varit mer eller mindre okänd på vår marknad.

Måndagen den 17 januari delas priserna ut vid den stora grammisgalan på Operan i Stockholm. Galakvällen inleds med själva prisceremonin, kring vilken arrangörerna utlovar en storslagen föreställning. Därefter fortsätter firandet i Operakällarens alla festlokaler.

Claes Olson