7 oktober 2010

Schlager blir bok

30 år efter att tidningen startade samlas texter av den vid tiden inflytelserika rocktidningen Schlager till en bok. I Best of Schlager samlas ett urval texter från tidningens tre första år.

Antologin sammanställs av två av tidningens grundare, Thore Sonesson och Bengt Eriksson och släpps under 2011. Texter från dessa och även de två övriga grundarna, Håkan Lagher respektive Mats Lundgren, finns givetvis med. Liksom alster från MI:s Lars Nylin som började sin journalistiska bana på Schlager. Boken kommer innehålla intervjuer med bland annat Ebba Grön, Dag Vag, Soft Cell, ABBA, New Order och Depeche Mode.

– Vi ska ge ut en bok med en massa bra texter om musik, det är utgångspunkten. Musiktexterna skall spegla både Schlagers musikaliska innehåll och de medarbetare som tidningen hade, fasta och frilans. Mestadels längre texter, blandade med kortare recensioner och kortintervjuer et cetera.

Schlager startade i oktober 1980 som ett oberoende medieprojekt och blev mycket inflytelserik i övergångsperioden mellan nya vågen och ett mer kommersiellt svenskt musiklandskap. Fem år senare slogs tidningen samman med Ritz och tidningen Slitz bildades (den senare bytte sedan under helt nya ägare inriktning).

Om faktumet att man valt texter från just de tre första åren säger Sonesson:
– Vi kommer att välja flera texter av alla fasta medarbetare som var med de första tre åren, och en del av de regelbundna skribenterna, innan Schlager köptes av Saxon-förlaget. Gränsen betyder inte att det som skrevs efter var ointressant, det handlar om att tidningen då gick från att vara en helt fristående och självständig redaktion till att bli del av en publicistisk koncern.

Claes Olson