14 september 2010

Musikhösten presenterades på Kulturhuset i Stockholm

I IFPI:s samlande regi arrangerades den här veckan en stor gemensam presentation av skivbolagens utgivningar i höst. På plats i Klarabiografen på Kulturhuset i Stockholm fanns såväl ett nittiotal media- och branschpersoner som flera aktuella artister.

Efter The Hellacopters-arkitekten Nicke Anderssons inledande uppvisning med nya bandet Imperial State Electric och den första av dagens videopresentationer av höstens kommande utgivningar välkomnade eftermiddagens presentatör Henrik Olsson Little Children upp på scenen – ett av eftermiddagens stora, men musikaliskt lågmälda, utropstecken.
– Du har mycket personliga texter i dina låtar, konstaterade Henrik Olsson. Vad handlar de om?
– Kärlek och respekt…
– Oj, det där lät bra!
– Jo… Men jag har faktiskt för mig att det var Feven som sa det först…

Egentligen är Little Children ett enmansprojekt signerat sångaren och gitarristen Linus Lutti (f.d. Idiot Kid), men på Klarabiografen framträdde han i en stämningsfull inramning av kontrabas, klockspel och visslingar. När Linus Lutti fick frågan om vilken låt i musikhistorien han helst skulle ha skrivit själv svarade han ”något från Astral Weeks” och publiken på plats kunde konstatera att hans egen sång och musik är starkt rotad i Van Morrisons meditativa musik och även har släktskap med såväl Nick Drake och Cohen som Talk Talk och José Gonzàles.

Efter Little Children framträdde i tur och ordning Simon Norrsveden (med akustiska versioner av låtar från sin nya EP), Titiyo och Theodor Jensens nya duo Keep Company, soloaktuelle Carl Norén från Sugarplum Fairy, Anna Stadling (med bl.a en Steve Earle-tolkning på svenska) och Karla-Therese Kjellvander, som tillsammans med sitt fyrmannaband levererade kvällens mesta uptempo-nummer.

– Det ser ut att bli ännu en fantastisk svensk musikhöst, konstaterade Henrik Olsson när han avrundade presentationen.

Utanför biograflokalen fick publiken en genomarbetad sammanställning med höstens viktigaste utgivningar från de IFPI-anslutna skivbolagen. Därefter bjöds det till artistmingel i Teaterbaren, där även bl.a Jasmine Kara, Magnus Carlsson (i höst skivaktuell såväl solo som med jazzbandet The Moon Ray Quintet) och medlemmarna i SeLest väntade.

IFPI:s informationschef Lisa Cronstedt var mycket nöjd med eftermiddagen:

– Det här är bara andra gången vi arrangerar en sådan här presentation och det här är någonting vi kommer att fortsätta låta växa, berättade hon. De akustiska framträdandena gör ju spelningarna lite unika och vi märker att media tycker om att få den samlade presentationen.

Förhoppningsvis återkommer IFPI-arrangemanget inför vårsäsongen igen. En tänkbar vidareutveckling kan då vara att även involvera handlarledet med återförsäljarna.

Claes Olson