8 september 2010

Första nomineringarna till Stora Radiopriset

Ebba Grön eller Bandit Metal? Det valet får sitt utfall vid Stora Radiopriset. I veckan presenterades de nominerade.

Vinnarna av Stora Radiopriset presenteras på Chinateatern i Stockholm 29/9, men redan nu kan MI presentera de första sex av totalt tio kategorier.

– Vi är väldigt glada över att vi får en chans att försvara förra årets titel i den här kategorin. Otroligt stolta är vi så klart också att bli nominerade i en så stark konkurrens, säger Ingemar Allén, programledare för Rivstart, nominerade till ”Årets morgonprogram.”.

1. Årets Morgonprogram Priset premierar idé, genomförande, publikt fokus och nyskapande.
Morgonpasset i P3 – Sveriges Radio
Äntligen morgon, Mix Megapol SBS
Rivstart, Bandit Rock 104,8, Göteborg MTG

2. Årets Musik Tilldelas program eller aktivitet kopplad till radiokanalen där musiken är det bärande innehållet.
Tyst för fan – historien om Ebba Grön, Sveriges Radio Göteborg
Bandit Metal, MTG Radio
Musikhjälpen 2009 Sveriges Radio

– Jag är stolt och väldigt glad att Musikhjälpen är nominerat till Årets Musik! Med radions kraft visade Jason, Ametist och Christer att människors passion för musik räddar liv. Det är underbart, säger Pia Kalischer, evenemangs- och musikansvarig på Sveriges Radio.

3. Årets Underhållning Belönar ett program, en redaktion eller person som roar och underhåller brett eller smalt. Årets underhållning kan även ha humor som bärande idé och som lockar fram leenden eller gapskratt hos radiopubliken.

Äntligen Morgon, Mix Megapol SBS
Humorhimlen i P3, Sveriges Radio
Lilla Al-fadji i P3, Sveriges Radio, Munck AB

– Det känns fantastisk roligt! Det är också otroligt smickrande att juryn även i år har valt att nominera oss. Självklart håller vi tummarna, säger Adam Alsing från Äntligen Morgon.

4. Årets Folkbildare – Person, program/programinslag och programsatsning som förmedlat kunskap och väckt intresse och nyfikenhet inom ett kunskapsområde.

Från Platon till Pirate Bay, Sveriges Radio P2/SMT Radio
Matens pris, Daniel Öhman och Malin Olofsson, Sveriges Radio Ekot
Bildningsbyrån-EU, Konjaksförsäljaren som fick en idé, Sveriges Radio P1/UR

– Det känns stort att bli nominerade i kategorin årets folkbildare när vi har tagit oss an ett så stort och komplicerat ämnesområde. Vi är ju inga experter; vi har inga svar. Faktum är att vi har fler frågor nu än vi hade när vi började, säger Anton Hultberg och Ella Hultberg Petersson som står bakom programmet ”Från Platon till Pirate Bay”.

5. Året Reportage – Priset premierar form, ton, skapande och målande med ljud som gör att radion slår bildmedierna. Reportaget kan vara i kort form eller i längre form, typ dokumentär.

Kölnkonserten, Anton Karis, Sveriges Radio P1/ Ekot
Terrorbomberna i Köpenhamn, Sveriges Radio P3 Dokumentär
Barnaministeriet dokumentär, Sturebymordet, Antonio de la Cruz, Sveriges Radio P4/UR

– Ingen kan nog ens idag förstå hur mordet på Therese kunde hända. Men det var viktigt för vår redaktion att försöka teckna en bild av vad som ledde fram till det tragiska slutet för Therese. Och det är väldigt stimulerande att Radioakademin uppskattar resultatet genom att nominera oss, säger Matz Lundin, producent.

6. Årets närradio – En ideellt driven närradiostation eller ett närradioprogram som utmärkt sig genom sitt engagemang, sin ton och sitt tilltal.

Den Höga Hästen, Radio AF
Rocket FM, THS Radio 95,3
Radio UPF, Radio AF

– After 14 years of rocking the Stockholm airwaves, Rocket.FM "The Rock Home of Stockholm" is stronger than ever with its original all-inclusive rock format and experienced staff of music enthusiasts who bring their own particular outlook on living in Stockholm and being citizens of the rock'n'roll world. Rocket is honored to be nominated by Radioakademin for its prestigious radio prize, säger Eric Paglia, grundare av Rocket.FM.

7. Årets Radio-Rookie – En person som utmärkt sig under året och som seglat upp som "framtidens" radiomedarbetare.

Antonina Kobylinski, Bandit Rock 104,8 Göteborg, MTG
– Det känns fantastiskt och jätteskoj. Det finns så många duktiga människor i den här branschen så det är väldigt hedrande att bli nominerad, säger Antonina Kobylinski, programledare på Bandit Rock.

Jonatan Unge, Tankesmedjan i P3, Sveriges Radio Malmö
– Denna nominering är det största som hänt mig. Vilket kan låta hjärtskärande tragiskt men så är det, säger Jonathan Unge.

Ola Selmén, OS med Ola, P3, Sveriges Radio Malmö
-Jättekul att Ola är nominerad. Han har ett tilltal och en ton som är mycket speciell. Mer glädje i etern får man leta efter länge, säger Cajsa Lindberg, Programchef P3 Sveriges Radio Malmö.

8. Årets Kanalprofilering– En kanal eller ett program som framgångsrikt arbetat med sin ljudbild i form av jinglar, signaturer och trailers

Radio 107,5, SBS
Mix Megapol, SBS
Sveriges Radio P3

9. Årets Public Service – En radiokanal, redaktion eller programsatsning som står för ljudmässig och innehållsmässig kvalitet och utveckling av public service-radion.

Jag heter Joachim, Robert Barkman, Sveriges Radio/Dokumentärredaktionen
Elin -mitt sorgliga liv, Generation Z/Sveriges Radio Ekot och Kaliber
Matens pris, Daniel Öhman och Malin Olofsson/Sveriges Radio Ekot

10. Årets PLR-station – En privat lokalradiostation som utvecklat sin profil, sitt tilltal och sin publik under året som gått.

Bandit Rock, MTG Radio
Mix Megapol, SBS Radio
Rockklassiker, SBS Radio

Radiogalan och Radiodagen organiseras av Radioakademin som är en ideell förening som bildades 1992. Föreningen skall främja radiomediets utveckling bland annat genom att sprida kunskap och information och genom experiment och forskning. Radioakademin vill också på individuell nivå fungera som nätverk för alla som på något sätt arbetar med radio.

Nomineringsjuryn består av 70 kompetenta radioälskare, namnen finns på radioakademins hemsida.
På Radiogalan delar Nielsen Music ut ett pris till Årets mest spelade svenska låt, SIFO TNS delar ut ett pris för årets bästa kvinnliga och manliga programledare och dessutom delar Radioakademien ut ett hederspris ut till en personlighet inom radiobranschen samt ett Specialpris.

Lars Nylin

För mer info om Radiogalan: http://www.radiogalan.se/
Radioakademins hemsida: www.Radioakademin.org