8 september 2010

MUSIKEXPORT Nya framgångar för svenska låtskrivare på Billboard-listorna i USA

De svenska framgångarna på de amerikanska Billboard-listorna fortsätter. Den här vecka går Katy Perry Teenage Dream [Capitol / EMI] – med Max Martin som medkompositör till fem av tolv låtar – rakt in på första plats på albumlistan. Dessutom har fortfarande fyra av singellistan Billboard Hot 100:s fem låtar i topp svensk medverkan – och på plats sju ligger ytterligare en Max Martin-låt.

På Billboard Hot 100 är de blågult färgade singlarna på plats två, fyra och fem försedda med "bullets", vilket innebär att det finns chans till ytterligare avancemang nästa vecka. Såväl Max Martin som RedOne och 25-årige Johan "Shellback" Schuster har tidigare toppat Billboard Hot 100 med olika artister och hits, men den samlade svenska framgången har aldrig någonsin tidigare varit så stark.

– Det skrivs mycket i media om svenska idrottsframgångar, men jag tror att få här hemma i Sverige inser hur stora svenska låtskrivare egentligen är
utomlands, säger Peo Thyrén, informatör på STIM.
– Sedan Max Martin började sin karriär som låtskrivare och producent i Cheiron-studion, har han år efter år varit en av de ledande inom den moderna populärmusiken och popkulturen. Han har egentligen inte följt några trender, utan själv skapat dem.

De svenska låtskrivarnas hits på Billboard Hot 100 vecka 36:
(föregående veckas placering inom parentes)

2. (3) Katy Perry Teenage Dream
(Max Martin/Katy Perry/Dr Luke/Benjamin Levin/Bonnie McKee)

3. (2) Taio Cruz Dynamite
(Max Martin/Taio Cruz/Dr Luke/Benjamin Levin/Bonnie McKee)

4. (4) Enrique Iglesias I Like It
(RedOne/Enrique Iglesias/Lionel Richie Jr/Armando Perez)

5. (5) Usher DJ Got Us Fallin in Love
(Max Martin/Shellback/Savan Kotecha/Armando Perez)

7. (8) Katy Perry California Gurls
(Max Martin/Katy Perry/Dr Luke/Benjamin Levin/Bonnie McKee)

Claes Olson