1 september 2010

MUSIKEXPORT Rekordstort genomslag för svenska låtskrivare i USA

Den här veckan slår våra svenska låtskrivare nya rekord på den amerikanska topplistan Billboard Hot 100. Inte mindre än fem av listans tio högst placerade låtar har svensk inblandning – samtliga dessa ligger dessutom på plats 8 eller bättre. Inte mindre än fyra av listans topp 5-hits är blågult färgade!

Med all sannolikhet är veckans listframgångar det största samlade genomslaget någonsin för svenska låtskrivare i USA.

Direkt efter veckans listetta på Billboard Hot 100 – Eminem featuring Rihanna Love The Way You Lie – följer fyra låtar med svenska medkompositörer, där Max Martin är delaktig i inte mindre än tre. Dessutom är Max Martin även medkompositör till Kate Perry California Gurls på åttonde plats. RedOne är medkompositör till Enrique Iglesias I Like It på plats 4 och Shellack är tillsammans med Max Martin delaktig i Usher DJ Got Us Fallin’ In Love på plats 5.

Såväl Kate Perry Teenage Dream (plats 3) och Enrique Iglesias I Like It (plats 4) som Usher DJ Got Us Fallin’ In Love (plats 5)är hits försedda med en så kallad ”bullet”, vilket innebär att de förväntas klättra ytterligare på Billboard-listan nästa vecka.

De svenska låtskrivarframgångarna på Billboard Hot 100 den här veckan:
2. Taio Cruz Dynamite (Max Martin, Taio Cruz, Dr Luke, Benjamin Levin, Bonnie McKee)
3. Katy Perry Teenage Dream (Max Martin, Katy Perry, Dr Luke, Benjamin Levin, Bonnie McKee)
4. Enrique Iglesias I Like It (RedOne, Enrique Iglesias, Lionel Richie Jr, Armando Perez)
5. Usher DJ Got Us Fallin in Love (Max Martin, Shellback, Savan Kotecha, Armando Perez)
8. Katy Perry California Gurls (Max Martin, Katy Perry, Dr Luke, Benjamin Levin, Bonnie McKee)

Claes Olson
Tack till Peo Thyrén / STIM för research!