20 april 2010

Higab säger upp SAMI på Storan i Göteborg – på felaktiga grunder?

För några veckor sedan meddelades att Storan (Stora Teatern) på Avenyn i Göteborg i sommar tvingas slå igen dörrarna och lägga ner all verksamhet. Detta sedan styrelsen för Svenska Musikers och Artisters Intresseorganisation (SAMI) till följd av sina fruktlösa försök att få till stånd en samförståndslösning med det kommunala fastighetsbolaget Higab beslutat att inte längre stötta verksamheten. Higab har nu valt att säga upp SAMI:s hyresavtal, trots att frågan om vem som är rätt hyresgäst till Stora Teatern ska prövas av Göteborgs tingsrätt.

Higab vill avsluta hyresavtalet med omedelbar verkan, men SAMI har vid flera tillfällen meddelat Kigab klargjort att SAMI inte är rätt part och att en uppsägning av avtalet mot SAMI därför inte har någon verkan. Enligt SAMI skall hyresavtalet sägas upp till aktiebolaget Storan Evenemang & Konferens AB.

– Vår inbjudan till förhandling för att hitta en för alla parter acceptabel lösning på problemet har klingat ohörd, säger SAMI:s styrelseordförande Jan Granvik. Det verkar som om de inte vill hitta en förhandlingslösning utan istället tycker att det är Sveriges musiker och artister som ska bekosta upprustningen av Göteborgs kulturklenod Stora Teatern.

En tvist om hyresavtalet avseende Stora Teatern i Göteborg har pågått mellan det kommunägda fastighetsbolaget Kigab och SAMI i två års tid. Hyresavtalet har ingåtts under oklara förhållanden och avser en hyrestid om totalt 40 år, till en kostnad om uppskattningsvis 260 miljoner kronor.

Enligt SAMI har det mycket omfattande och avvikande avtalet ingåtts mellan Higab och Storan Evenemang & Konferens AB. Avtalet tecknades utan SAMI:s vetskap som ett tilläggsavtal till tidigare avtal av organisationens tidigare vd Hans Lindström, som då den aktuella affären uppdagades 2006 avskedades med omedelbar verkan.
Tvisten har hänskjutits till Göteborgs tingsrätt.

Enligt Jan Granvik har man från SAMI:s sida tidigare förklarat sig villiga att fortsätta driften av Storan med fortsatt förlust.
– Men att låta svenska artister och musiker bära hela bördan av renoveringen och uppfräschningen av Göteborgs kulturklenod Stora Teatern kan vi helt enkelt inte ställa oss bakom. Vi har gjort många försök att lösa denna situation, men inte fått något gehör och nu kan vi inte längre låta svenska musiker och artister fortsätta bära den här tunga ekonomiska bördan.

Efter att SAMI:s nuvarande verksamhet är avslutad till sommaren kommer nu Storan i Göteborg att stå tom.

Claes Olson