13 april 2010

Playground och BAM expanderar i Finland

Playground Music Scandinavia och Bonnier Amigo Music Group fortsätter med sina nya ägare att utveckla det nordiska distributionssamarbete som offentliggjordes för några veckor sedan. Nu expanderar man i Finland, där det idag blev klart att man gemensamt har förvärvat Edel Records Finland Oy.

Det gemensamma förvärvet av Edel Records Finland Oy kommer att slutföras samtidigt som Bonnier Amigo Music Group i juli flyttar sin fysiska distribution till ENS i Borås, som kommer att sköta hela det nya bolagets fysiska distribution. Frånsett de förändrade distributionsrutinerna ska det nya bolaget drivas vidare som det tidigare gjorts i Edel Records regi, d.v.s. fokus skall ligga på att erbjuda sälj, distribution och premium labelservice för independentbolag. Personalen kommer liksom tidigare att arbeta på två olika kontor i Finland – i Helsingfors och Tammerfors.

Namnet på det nya bolaget blir Playground Music BAM Oy. VD blir Jonas Sjöström, sedan tidigare även vd för Playground Music.

Baserat på fjolårets statistik från IFPI/ÄKT kommer det nya bolaget totalt att få en marknadsandel i Finland på cirka 15 procent.

Edel Records Finland Oy har idag en omsättning på närmare 60 miljoner kronor. För närvarande ligger man på den finska försäljningslistan med album med bl.a Poets Of The Fall, Apulanta och Mokoma.

Claes Olson