6 april 2010

Record Store Day i år en hel vecka

Den 17/4 arrangerar svenska skivbutiker den blågula versionen av det ursprungligen amerikanska initiativet Record Store Day. Till skillnad från tidigare pågår hyllningen i år en hel vecka.

I år är det ett 60-tal svenska skivbutiker som står bakom Record Store Day. Den 17-24/4 uppmärksammas skivbutiken som institution av butikerna själva, men inte minst av artister och stamkunder.

– Bl.a. flyger vi in Jon Allen från England som jag personligen tycker släppte en av förra årets bästa plattor. Magisk röst och låtskrivare, jordigt och naturligt med klass, inte allt för ofta kommer det fram den sortens artister, säger Lars Ryen på Stockholmsbutiken The Beat Goes On. Ryen är en av de ansvariga bakom veckan och har Allen som gäst i sin butik den 17/4, dagen då Record Store Day firas internationellt.

Bland övriga artister som figurerar under veckan finns hyllade svenska nykomlingar som Hästpojken och Dundertåget men även den bästsäljande tyska rockabillygruppen The Baseballs (som signerar plattor på Najz Prajz i Örebro).

Ett annat inslag som redan blivit tradition i samband med Record Store Day är unika skivutgivningar, ofta i vinylformatet. I år kommer bl.a. en singelbox med John Lennon, en tiotummare med Bruce Springsteen, och en singel där Peter Gabriel tolkar The Magnetic Fields – och tvärtom på singelns andra sida.

Lars Nylin

Fortlöpande info finns på siten www.recordstoreday.se