12 februari 2010

Topplistan vecka 6: Fortsatt svensk dominans med The Playtones i topp

Med OS bara några dagar bort laddar blågult även på topplistan. Av topp tio på albumlistan är sju svenska med nykomlingen The Playtones i topp. Även mästersångerskan Anne Sofie von Otter gör en intressant premiär.

Med OS bara några dagar bort laddar blågult även på topplistan. Av topp tio på albumlistan är sju svenska med nykomlingen The Playtones i topp. Även mästersångerskan Anne Sofie von Otter gör en intressant premiär.

Vissa tyckare har ifrågasatt om rockabillyfärgade The Playtones, vinnare av Dansbandskampen i december, är ”tillräckligt mycket dansband” för att lyckas upprepa de framgångar som föregångaren Larz Kristerz nått.

Att döma av veckans albumlista blir det inga problem med den saken. Blekingebandet The Playtones går rakt in på albumlistans första plats med viss ackuratess, tre av tio sålda album förra veckan var ett exemplar av Rock’n’roll. Dance Party [Lionheart/
Universal Music]. Bandets genomslags understryks av att ett tidigt album med gruppen – I’m On Fire med Boppin' Steve & The Playtones [Tail/Border] samtidigt går in som nummer 49.

The Playtones är bara toppen av en svensk dominans just nu på albumlistan. Sju av de tio bästsäljande albumen är blågula. Björn Skifs adderar till den känslan när hans Da Capo [Capitol/EMI] gör entré som nummer tre. Plattan är skivvarianten på den show på Cirkus i Stockholm som just nu går för fulla hus.

Bästa internationella nykomling denna vecka är kritikerhyllade Midlake med The Courage of Others [Bella Union/Bonnier Amigo]. Texasbandet var i Sverige i veckan vilket ytterligare spädde på hypen kring gruppen som live presenterar dubbla upplagor av det numera oortodoxa rockinstrumentet tvärflöjt.

Längre ner på listan inleder skånska Babian starkt och placerar Hälften dör av fetma [Troglodyte/Border] på plats 23. Tyska metallveteranerna Gamma Ray har gjort dussinet fullt av studioalbum och firar det med att nå plats 25 med nya To the Metal! [Ear Music/Playground].

Anne Sofie von Otter är en annan aspekt på svensk musik än den som toppar listan. Men lika dominant i sin genre. Ombre de Mon Amant – French Baroque Arias [DG/Universal] toppar nu den klassiska listan samtidigt som den är ny som nummer 32 på den ”vanliga” listan.

Övriga nykomlingar på topp 60: Hot Chip (41), Fear Factory (51) och tidigare nämnda Boppin’ Steve & The Playtones.

Strakaste klättringen gör norska Donkeyboy som går från 37 till 16 med Caught In A Life [Warner Music Norway/Warner Music] samtidigt som singeln Ambitions går från 25 till 3, i båda fallen understött av medverkan i SVT:s Skavlan.

Warner har en bra vecka på singellistan och har även de bästa nykomlingarna: på plats 8 Lazee Feat Apollo Drive med Calling Out respektive Brolle på plats 10 med Anything She Wants.

På samlingslistan är Absolute Schlager [Eva/Universal] stark nykomling på plats 4 men Absolute Love Songs 2 [Eva/EMI] fortsätter att toppa och ligger 6 på totallistan.

Veckans andra etta som nykomling är Göran Marcusson som toppar den klassiska midprice-listan med Melodies of a Silver Flute [Naxos/Naxos].

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/