10 februari 2010

Riverside Records först med TuneRights

Tillsammans med skivbolaget Riverside Records blir Highlights & MiSt först i Sverige med att använda tjänsten TuneRights för investering i musik. Den nya tjänsten möjliggör för investerare – ”fans, familjer, musikälskare och andra intresserade” – att med ett vanligt sms köpa andelar i låten Come And Get Me Now, som vann Melodifestivalens webbjoker och på lördag tävlar i den andra deltävlingen i Sandviken.

TuneRights, en webbaserad handelsplats för handel med andelar av låtintäkter, har startats på den sedan två år tillbaka i Stockholm bosatta musikentreprenören Ray Monner. Tillsammans med nyrekryterade Janne Lundqvist presenetrade han nyligen den nya tjänsten och dess möjligheter för bl.a de svenska deltagarna på MIDEM i Cannes.

Genom att köpa andelar i nu aktuella Come And Get Me Now får investerarna andel i intäkterna rfån bl.a skivförsäljning, digital försäljning och radiospelningar under en femårsperiod. I det aktuella fallet säljs det totalt 100 000 andelar à 30 kronor, andelar som efter registrering på www.tunerights.com via sms kan köpas styckevis eller i paket om fem.

– Det här är första gången som fans har chansen att själva äga en del av ett bidrag och vi tycker att det känns oerhört spännande att följa detta nytänkande inom musikbranschen, säger Owe Midner, en av Riverside Records grundare.

– Vi har fått jättebra backning av upphovsmännen och artisten MiSt i den här satsningen, kommenterar Janne Lundqvist på TuneRights.

– Detta är något nytt, konstaterar Stefan Lebert, en av låtens två upphovsmän. Fans kan köpa andelar i en låt och stöttar på det viset förstås artisten, men är samtidigt med och lägger grunden till ett nytt sätt att hantera upphovsrätt och minska piratkopiering.

Claes Olson