5 februari 2010

Topplistan vecka 5: Dansbandskampen

Torgny Melins och Zekes går direkt in på topp tre av veckans albumlista. Men tyska Baseballs toppar fortfarande.

Torgny Melins rusar direkt in på plats 2 med nya Dansbandsnatt [Columbia/Sony Music], det femte albumet från Säffles stolthet. På platsen under får de sällskap av en annan finalist från Dansbandskampen 2009, Zekes, bandet med rötter i dansmusikens huvudstad Skara. För deras del innebär En så’n natt [Lionheart/Universal Music] albumdebut.

Dansbandskampens vinnare The Playtones presenterar denna vecka sitt nya album. Mycket talar alltså för att vi nästa vecka får en rejäl dominans av dansband på listan. Dessa utmanas dock av Fredá som med sitt comebackalbum Ett mysterium [Universal Music] startar som nummer 11.

Längre ner på listan anländer andra svenska nykomlingar. Ytterligare ett dansband, Date, gör entré på plats 27 med Här och nu [Mariann/Warner Music]. Uppmärksammade duon First Aid Kit går in som nummer 30 med The Big Black & The Blue [Wichita/Bonnier Amigo]. Barnplattan Totte (g)apar igen [Zot Production/Universal Music] debuterar på plats 40. Malmöbandet Royal Republic har släppt sitt första album Från där jag ropar [Bonnier Amigo] och går in som 44. Sista svenska nyhet på Topp 60 är Skövdes poppunkare Neverstore vars Age of Hysteria [Epic/Sony Music] går in som nummer 51.

Samlingslistan har varit stabil någon vecka men får nu två starka nyheter. Absolute Love Songs 2 [Eva/EMI] är ny på plats 3 (totalt nummer 5). Våra bästa dansband 5 [Scranta/Bonnier Amigo] ligger platsen under och på totallistan nummer 6.

Veckans mest anmärkningsvärda nykomling i övrigt är mästerdirigenten Herbert von Karajan som 20 år efter sin död går in i topp av den klassiska Midprice-listan med Berlinsymfonikerna. Verken är Mozarts symfonier 40 och 41 (Jupitersymfonin) [DG Galleria/Universal Music].

På tal om klassiskt så visar Malena Ernman upp en viss dominans på den klassiska listan. Sex av tio sålda klassiska album förra veckan var ett exemplar av Ernmans La Voix Du Nord [Roxy Recordings/Nordisk Film].

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/