21 januari 2010

Topplistan vecka 3: Baseballs i topp, Vox Archangeli bästa nykomling

Som MI tidigare siat om når tyska Baseballs denna vecka högsta positionen på albumlistan. Starkaste nykomling är svenska Vox Archangeli med sin gregorianska loungemusik.

Som MI tidigare siat om når tyska Baseballs denna vecka högsta positionen på albumlistan. Starkaste nykomling är svenska Vox Archangeli med sin gregorianska loungemusik.

Tyska Baseballs når efter fem veckors klättrande tätplatsen på albumlistan med Strike! [WM Germany/Warner Music]. Plattan är en samling moderna hits som Berlin-bandet gör i 1950-talsversioner. I Finland blev Strike! årets bästsäljande album 2009 och låg etta i 11 veckor. Baseballs var i går, torsdag, i Sverige för att göra promotion.

Bästa nykomling är Stockholmsensemblen Vox Archangeli med Sanctus: Gabriel [Heart Song/Border]. Det är det andra albumet från en grupp som kallar sin musik för ”Gregorian lounge music.”

Kritikerhyllade Vampire Weekend går in på plats 14 med Contra [XL Recordings/Playground]. Amerikanska pop-punkarna Rise Against – som sålde ut Arenan i Stockholm i höstas – gör entré som nummer 51 med 2008 års Appeal to Reason[Geffen/Universal]. De tidigare albumen med danskampen-vinnarna The Playtones återutges nu – då var namnet Boppin’ Steve & The Playtones – och Mr Big [Tail/Border] når plats 58 som veckans sista nykomling.

Singellistan är relativt oförändrad utöver att Lady Gaga återtar förstaplatsen med Bad Romance [Interscope/Universal]. Bästa nykomling är nyss Skavlan-aktuelle John Mayer med Who Says [Columbia/Sony Music] på plats 16. Bluesgitarristen Mayer återkommer även starkt på albumlistan, Battle Studies finns nu som nummer 8 som ännu ett bevis på genomslaget i det norsk-svenska tv-programmet.

Midprice-listan har en ny etta i form av Pär Lagerkvist-hyllningen med Bo Sundström och Frida Öhrn, De lyckligas väg [Cosmos/BAM]. Veckans sista anmärkningsvärda nyhet är att den klassiska listan har en nyhet på position 3: den franske violinisten Renaud Capucon finns där med albumet Mendelssohn/Schumann: Violin Concertos [Virgin Classics/EMI].

Lars Nylin