14 januari 2010

Chopin först ut

2010 är ett jubileumsår för ett antal tungviktare på det klassiska fältet. Först ut är 200-årsjubileet av födelsen för den polske tonsättaren Frédéric Chopin.

Under 2010 firas namn som Robert Schumann (200 år), Gustav Mahler (150), och som MI nyligen skrivit Jussi Björling (avled för 50 år sedan).

Men först och möjligen störst bland årets jubiléer är ändå det för Frédéric Chopin. I hans fall inleddes jubileumskonserterna världen över redan i slutet av 2009 och nu kommer de en efter en.

Så även i Sverige. 21/1 framförs på Konserthuset i Stockholm Chopins pianokonsert nummer 1 av Horatio Gutierrez. Detta efter att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth invigt det svenska firandet.

Till TT säger Konserthusets chef Stefan Forsberg:

– Som musiker kan man inte gå förbi Chopin – man måste ut och köra på den motorvägen någon gång i sin karriär. Publiken har lätt att ta till sig hans musik för att den är så outsägligt vacker.

Chopins levnadsöde, han blev bara 39 år och hans uppmärksammade romanser inkluderade den svenska sångerskan Jenny Lind, har blivit föremål för åtskilliga böcker och filmer, bl a Chopin Mon Amour med Hugh Grant och Emma Thompson.

Men Forsberg understryker i TT-intervjun att polackens popularitet inte är avhängig hans livsöde:

– Musiken talar själv, det är den som går rakt in i hjärtat på människor.

Mer om Chopin-firandet världen över finns på den officiella jubileumssiten:

http://www.chopin2010.pl/en

Lars Nylin