13 januari 2010

Två av The Pirate Bays grundare krävs på miljonvite

Fredrik Neij och Gottfrid Svartholm Warg, två av grundarna bakom The Pirate Bay, kan tvingas betala en miljon kronor i vite. De fyra stora skivbolagen Universal Music, EMI, Sony Music och Warner Music klargör i en ansökan till Stockholms tingsrätt att de båda fortfarande står bakom The Pirate Bay och att paret fortfarande ägnar sig åt att sprida upphovsrättskyddad musik via fildelningssajten.

I höstas krävde Stockholms tingsrätt att Gottfrid Svartholm Warg och Fredrik Neij med omedelbar verkan skulle upphöra med The Pirate Bay. Om inte hotades de två med vite på en halv miljon kronor vardera. Trots det har verksamheten fortsatt. Nu vill skivbolagen att vitet på sammanlagt en miljon kronor skall utdömas.

Enligt en ansökan som de fyra skivbolagen har lämnat till tingsrätten står det klart att Fredrik Neij och Gottfrid Svartholm Warg fortfarande står bakom The Pirate Bay. Neij och Svartholm Varg själva menar att sajten är överförd till företaget som heter Reservella och som de säger sakna involvering i. I sin ansökan avfärdar dock skivbolagen såväl detta som andra delar av Fredrik Neijs argumentation som "inte seriös" och att den "inte förtjänar tilltro". I sin ansökan lyfter skivbolagen fram en rad bevis som tyder på att Fredrik Neij så sent som i höstas stod bakom driften av The Pirate Bay, bland annat baserat på ett antal avtal som skrivits med internetleverantörer.

I tingsrätten förbjöds de båda bl.a att arbeta med den så kallade trackern på The Pirate Bay och den har visserligen lagts ner. Skivbolagen anser dock att bara det faktum att Pirate Bay fortfarande fungerar är tillräckligt för att de två ska anses ha överträtt förbudet – såvida de inte kan visa att de verkligen inte längre är delaktiga.

Neij och Swartholm Warg har tidigare överklagat tingsrättens beslut i höstas till hovrätten som har meddelat prövningstillstånd i målet.

Claes Olson