8 januari 2010

Topplistan vecka 1: Absolute Dance bästa nykomling

Absolute Dance står för veckans starkaste albumnykomling. Men i skymundan klättrar tyska Baseballs mot toppen.

Absolute Dance står för veckans starkaste albumnykomling. Men i skymundan klättrar tyska Baseballs mot toppen.

Black Sabbath är med nya samlingen Greatest Hits [Universal TV/Universal Music]på plats 5 veckans bästa nykomling på albumlistan. Men de engelska hårdrockveteranerna utmanades på mållinjen av svenska Hästpojken. Göteborgarnas hyllade Från där jag ropar [Roxy Recordings/Nordisk Film] landade på plats 7.

Båda dessa slogs dock av en annan nykomling på årets första topplista. Samlingslistans nya etta Absolute Dance Winter 2010 [Eva/Sony Music] är totalt sett nummer 3 efter albumen från Idol-finalisterna Grönwall respektive Kristiansson.

Men tillbaka till albumlistan. Där hände det efter en tids placeringsmässig stiltje nu en hel del. På plats 17 gör Smokie-medlemmen Chris Norman entré på plats 17 med The Hits from His Smokie and Solo Years [Black Pelican/Warner Music]. Den nya skönsjungande svenska trion Gentlemen når assisterade av TV-kampanj plats 27 med albumet Awaken Me [Bonnier/BAM].

Finlandssvenske Hans Martin placerar sig som nummer 40 med Höstglöd [KTH/BAM]. Sista nykomling på albumlistan är den 25:e (!) fullängdaren från Matz Bladhs, Entré [Mariann/Warner Music].

Lite i skymundan för de heta nykomlingarna klättrar tyska Baseballs vidare mot toppen. Första veckans plats 54 för albumet Strike! har via 23 nu blivit till plats 6.

På singellistan står strax albumaktuella Linda Sundblad för det nya årets första raket. Let’s Dance [Talent & Brands/Universal Music] är vinjettlåten till TV4:s danstävling med samma titel och startar som nummer 6.

Utöver samlingslistans nya toppnummer (se inledningen) kan det också noteras att den listan som vanligt är väl så tung som albumlistan. Av veckans 20 mest sålda album i Sverige är 8 samlingar.

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/