17 december 2009

Topplistan vecka 51: Sony Music regerar listorna

Idol behåller greppet om singelförsäljningen. Årets vinnare, Erik Grönwall, går in direkt i topp. På albumlistorna dominerar präster och passion. Allt med följden att Sony Music regerar årets näst sista lista.

Idol behåller greppet om singelförsäljningen. Årets vinnare, Erik Grönwall, går in direkt i topp. På albumlistorna dominerar präster och passion. Allt med följden att Sony Music regerar årets näst sista lista.

Var fjärde singelköp eller nedladdning förra veckan gjordes av Erik Grönwalls Higher [Columbia/Sony Music]. Pär Westerlund och Joakim Olovssons segrarlåt i årets Idol gick rakt in på singellistans första plats. Vinsten kommer att följas upp med ett album, release 21/12, som med all säkerhet kommer att synas på nästa Topplista, d v s 28/12.

En annan vinnare strax innan jul är nordirländska The Priests. Prästtrions andra album Harmony [Epic/Sony Music] gjorde vad den själbetitlade debutplattan faktiskt inte lyckades med. Efter att klättrat från entrén på plats 11 når det nya albumet plats ett (The Priests låg som bäst nummer 3).

En annan stark klättrare är Amanda Jensen vars Happyland [Epic/Sony Music], möjligen med viss draghjälp av många Grammisnomineringar, går från 12 till 4.

Bästa nykomling är The Refreshments som ser sin 8 CD Collection [Darrow/BAM] gå in på plats 35. Sir Paul McCartney är ny på position 38 med Good Evening New York City [Concord/Universal Music]. Alicia Keys startar som nummer 47 med The Element of Freedom [J Records/Sony Music]. Sista nykomling på topp 60 är Niklas Strömstedt med samlingen 30 år I kärlekens tjänst [Warner Music].

Precis som förra veckans finns de största säljarna på samlingslistan. Samlingsettan Passione [Sony Music Entertainment/Sony Music] är även totaletta och samlingar håller totalplatserna 1, 2, 5 och 6.

Men om något regerar veckans listor så är det ändå Sony Music. Utöver ettorna Priests, Grönwall och Passione så toppar Peter Jöback Midpricelistan och De tre tenorerna den klassiska Midpricelistan. Sony Music står för 6 av de 10 högsta placeringarna på albumlistan och för inte mindre än 7 av de 10 högsta på samlingsditon.

Noteras ska då att den troligen största julsäljaren, EMD:s Välkommen hem, också den från Sony men bara tillgänglig hos Ica, inte figuerar på listan.

Det är nästan så att de övriga bolagen får trösta sig med att Sony faktiskt inte står för den (över)tydligaste julsuccén. Den går till bras-DVD:n Julbrasan [Outpost/Naxos] som även denna vecka toppar DVD-listan och står för fyra av tio DVD-köp.

God jul säger MI:s Topplisteredaktion!

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/