2 december 2009

De tre musketörerna läggs i malpåse på Stockholms Stadsteater

Den långa dispyten mellan ett antal musikförlag och Stockholms Stadsteater tog i veckan en ny vändning, möjligen den sista på ett tag. Förhandlingen mellan parterna gällande den musikdramatiska föreställningen De tre musketörerna har gått i stå. Nu har teatern tagit bort pjäsen från programmet för våren 2010.

– Vi måste nå en samsyn med musikförlagen om musiken i De tre musketörerna. I stället lägger vi in fler föreställningar av andra succéer, till exempel Bröderna Lejonhjärta och Puntila/Matti, säger Stadsteaterns informationschef Lotta Fristorp i Svenska Dagbladet.

Hos Warner/Chappell Music Scandinavia som bland annat representerar Michael Jacksons musik, säger vd Lars Karlsson:
– Det är väldigt tråkigt att De tre musketörerna stoppas nästa år. Det är en jättebra pjäs, och det kul att den drar mycket folk. Men samtidigt måste man acceptera att några artister inte vill ha sin musik i pjäsen. Michael Jackson gav inte sitt tillstånd medan han levde och hans dödsbo har inte ändrat på det.

Stadsteaterns förhoppning är nu, enligt SvD, att efter års speluppehåll finna en uppgörelse med musikförlagen. För att sedan återkomma med nypremiär 2011. Stadsteaterns vd Benny Fredriksson fortsätter också att upprepa att han anser att det så kallade STIM-avtalet borde ge teatern rätt att använda den aktuella musiken. Något som företrädare för STIM dementerat sedan tvisten uppstod i våras.

Hos Warner/Chappell upprepar man sitt svar att Michael Jackson-musik över huvud taget inte kan användas.
– Det är helt orimligt att ha med Michael Jacksons musik och det gäller även 2011. Det har varit stopp för det från USA i år och jag kan heller inte licensiera det för 2011, fortsätter Lars Karlsson i SvD.

Lars Nylin