27 november 2009

Topplistan vecka 48: Stark start för Norah Jones

Efter mer än 23 miljoner sålda album, 7 av dem i Europa, är den amerikanska sångerskan Norah Jones ett av de största nya artisnamnen från 00-talet. Mycket riktigt har starten för hennes nya The Fall [Blue Note/Emi] följts av imponerande förhandssiffror och i diverse länder. Men när hon nu placerar sig som nummer 2 i Sverige – Kent är fortsatt orubbliga i tätpositionen – är detta den nästa bästa noteringen på världens ledande topplistor. Hemma i USA inledde hon ”bara” på plats 3 på Billboardlistan och endast i Schweiz gick The Fall rakt in på plats 1.

Jones tre tidigare album har alla varit storsäljare i Sverige och hennes föregående, Not too Late, nådde 2007 förstaplatsen.

Näst starkaste nykomling är Queen med Absolute Greatest [Parlophone/Emi] som nummer 11. Redan på plats 19 kommer ännu ett bevis för att det även i julhandeln fortsätter att släppas intressanta nya artistalbum. Brittiskan Leona Lewis, häromåret vinnare i talangtävlingen X Factor, hittas där med nya Echo [Syco/Sony Music] – ett album med material bl.a. från svenska låtskrivartungviktare som Max Martin, Arnthor Birgison och Kristian Lundin.

På plats 30 finns nu veckans starkaste nya julentré, Andrea Bocellis My Christmas [Universal/Universal Music] medan svenska ”superduon” Maskinen lägger sig som nummer 40 med Boys II Men [Pope/Universal Music].

Längre ner på topp 60 är nyheterna: bluesgitarristen John Mayer med Battle Studies [Columbia/Sony] (44), Tom Waits med liveplattan Glitter And Doom Live [Anti/BAM] (46), Svenska Ljud-boxen Hasse & Tages revylåda [Universal TV/Universal Music] (52) respektive Cliff Richard & The Shadows med Reunited [Emi/Emi] (54).

Att notera från albumlistan är att 7 titlar har sålt minst platina och hela 18 har nått minst guld. Bra argument när floskeln ”ingen köper en CD nuförtiden” används alltför flitigt.

På singellistan är det relativ stiltje med Lady Gaga fortsatt i topp. Bästa nykomling är stockholmarna Hoffmaestro & Chraa med Ibracadabra [Talent & Brands/X5/Universal Music] som nummer 11.

På samlingslistan går Det bästa från Idol 2009 [Columbia/Sony Music] in på plats 3 och blir samtidigt en av tre compilations som denna vecka tillhör de 10 bästsäljande albumen i landet alla listor räknade.

Ytterligare en sak som MI noterar: Malena Ernman och Sting står tillsammans för 7 av 10 sålda klassiska album förra veckan!

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/

Efter mer än 23 miljoner sålda album, 7 av dem i Europa, är den amerikanska sångerskan Norah Jones ett av de största nya artisnamnen från 00-talet. Mycket riktigt har starten för hennes nya The Fall [Blue Note/Emi] följts av imponerande förhandssiffror och i diverse länder. Men när hon nu placerar sig som nummer 2 i Sverige – Kent är fortsatt orubbliga i tätpositionen – är detta den nästa bästa noteringen på världens ledande topplistor. Hemma i USA inledde hon ”bara” på plats 3 på Billboardlistan och endast i Schweiz gick The Fall rakt in på plats 1.

Jones tre tidigare album har alla varit storsäljare i Sverige och hennes föregående, Not too Late, nådde 2007 förstaplatsen.

Näst starkaste nykomling är Queen med Absolute Greatest [Parlophone/Emi] som nummer 11. Redan på plats 19 kommer ännu ett bevis för att det även i julhandeln fortsätter att släppas intressanta nya artistalbum. Brittiskan Leona Lewis, häromåret vinnare i talangtävlingen X Factor, hittas där med nya Echo [Syco/Sony Music] – ett album med material bl.a. från svenska låtskrivartungviktare som Max Martin, Arnthor Birgison och Kristian Lundin.

På plats 30 finns nu veckans starkaste nya julentré, Andrea Bocellis My Christmas [Universal/Universal Music] medan svenska ”superduon” Maskinen lägger sig som nummer 40 med Boys II Men [Pope/Universal Music].

Längre ner på topp 60 är nyheterna: bluesgitarristen John Mayer med Battle Studies [Columbia/Sony] (44), Tom Waits med liveplattan Glitter And Doom Live [Anti/BAM] (46), Svenska Ljud-boxen Hasse & Tages revylåda [Universal TV/Universal Music] (52) respektive Cliff Richard & The Shadows med Reunited [Emi/Emi] (54).

Att notera från albumlistan är att 7 titlar har sålt minst platina och hela 18 har nått minst guld. Bra argument när floskeln ”ingen köper en CD nuförtiden” används alltför flitigt.

På singellistan är det relativ stiltje med Lady Gaga fortsatt i topp. Bästa nykomling är stockholmarna Hoffmaestro & Chraa med Ibracadabra [Talent & Brands/X5/Universal Music] som nummer 11.

På samlingslistan går Det bästa från Idol 2009 [Columbia/Sony Music] in på plats 3 och blir samtidigt en av tre compilations som denna vecka tillhör de 10 bästsäljande albumen i landet alla listor räknade.

Ytterligare en sak som MI noterar: Malena Ernman och Sting står tillsammans för 7 av 10 sålda klassiska album förra veckan!

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/

Norah Jones är starkaste nykomling på veckans albumlista. Hennes andra plats i Sverige är den näst bästa liststarten ö.h.t. för hennes nya album.