13 november 2009

Topplistan vecka 46: Dubbelt i topp för Kent, Sting in på två listor

Kent dominerar listan fullständigt med nya albumet Röd. Eskilstunagruppen toppar även singellistan med den exklusivt digitala singeln 2000. Sting är näst starkaste nykomling på albumlistan men toppar med samma titel den klassiska listan.

Kent dominerar listan fullständigt med nya albumet Röd. Eskilstunagruppen toppar även singellistan med den exklusivt digitala singeln 2000. Sting är näst starkaste nykomling på albumlistan men toppar med samma titel den klassiska listan.

Förra veckan var det stort pådrag kring Kents nya album Röd [RCA/Sony Music] med konsekvent positiva recensioner, medverkan i Skavlan och Fotbollsgalan, liksom en releasefest som kaxigt placerats i New York. Denna vecka tackar Röd för uppmärksamheten genom att omedelbart placera sig som nummer 1 på albumlistan. Dessutom med marginal, var tredje köpt album i Sverige var denna vecka ett exemplar av Röd.

Men Kent nöjer sig inte med detta. Man intar också den första platsen på singellistan. Detta med vinjettmusiken till Sveriges Televisions serie Hemlös. Intäkterna från 2000 [RCA/Sony Muisic], som endast släppts digitalt, går till föreningen Stockholms Hemlösa.

Även en bit ner på singellistan hittar man Kentinslag. Gruppmedlemmen Martin Sköld har gjort en electrohyllning till hemstaden Eskilstuna, som i år fyller 350 år. Singeln Tuna 350 [Eskilstuna 350/Sony Music] gör entré som nummer 56, trots att släppet enligt gruppens hemsida hämmats av tekniska problem.

Vid sidan av dominanterna Kent är Sting den mest anmärkningsvärda nyheten vecka 46. Albumet If on a Winters Night [DG/Universal Music] går in som nummer 12 på albumlistan och är därmed näst starkaste nykomling där. Men Stings orkestrerade hyllning till årstiden vinter gör en ännu starkare start på den klassiska listan. Där går den in som nummer 1 och står för hälften av den listans försäljning den gångna veckan.

Även den tredje nykomlingen på topp 20 av veckans albumlista har ett ambitiöst anslag. Göteborgssångaren Stefan Andersson har gjort någon han kallar ”sitt historiska album” och Skeppsråttan [Empereror’s Day/Naxos] startar på plats 18.

Amerikanska Slayer har producerats av Rick Rubin på nya albumet World Painted Blood [American Recordings/Sony Music] och gör entré som 21. Mer amerikansk rock är det på plats 24 där Foo Fighters går in med Greatest Hits [RCA/Sony Music].

Ett helt annat tonläge är det på plats 37. Där inleder det skönsjungande norska paret Odd og Sissel (Nordstuga/Kyrkjebö) med julplattan Strålande jul [Universal Norge/Universal Music]. Ett visst musikaliskt släktskap finns till Sofia Karlsson, vars samling Det allra bästa 1999-2009 [Amigo/Bonnier Amigo] är ny på plats 38. På plats 39 fullbordar tungt rockande svenska Katatonia veckans nyheter på topp 40 med kritikerhyllade Night Is The New Day [Peaceville/Playground].

Övriga nyheter på topp 60 är Anna Ternheim (42), Samuel Ljungbladh (44), Julian Casablanca (49), Elvis Presley (ny samling, 52) och The Creed (56).

På singellistan har det hänt mer i toppen än Kents ”bonussingel” (se ovan). Rihanna går in som nummer 5 med Russian Roulette [Island/Def Jam/Universal Music] och Eric Grönwall är ny på plats 9 med sin liveversion av The Show Must Go On [Sony Music].

På övriga listor har det varit lugnare, även om intresset kring namnet Michael Jackson understryks av att han nu återigen toppar dubbelt på DVD-listan.

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/