6 november 2009

Topplistan v 45: rekordjämnt för Jackson, Johnson och Jensen

Höstens hittills mest händelserika albumlista gillar bokstaven J: Michael Jackson gick in i topp, tätt före Jill Johnson och Amanda Jensen. Totalt är topp 10 utbytt till hälften.

Den färska Michael Jackson-samlingen har bemötts beskt av många recensenter. Men att det fanns ett stort intresse för dokumentären och det medföljande soundtracket This Is It [Epic/Sony Music] bevisas av att titeln går rakt in på albumlistans första plats.

Det var dock knappast en promenadseger. Jill Johnson gör precis bakom Jackson entré som nummer 2 med Music Row II [Lionheart Records/Universal Music], vilket är en plats bättre än Music Row 1 gjorde år 2007. Lika knapp var marginalen ner till Amanda Jensens nya Happyland [Epic/Sony Music] på plats 3 (Jensens debutalbum Kill Your Darlings nådde i maj 2008 listans första plats).

Nästa blågula nyhet är Peter Jöbacks coveralbum East Side Stories [Roxy Recordings/Nordisk Film] som nummer 5. På position 10 finns nu Martin Stenmarck, som denna gång valt en kort albumtitel, Septemberland [M Entertainment/Universal Music].

Näst starkaste utländska nykomling är på plats 16 Rod Stewarts soulhommage Soulbook [J Records/Sony Music] medan Willy Clay Band visar att veckans albumtopp är en hela landets lista. Från Malmö-bon Nisse Hellberg till Kirunagänget Willy Clay Band på plats 19 med Blue [Warner Brothers/Warner Music].

Övriga nykomlingar på topp 60 är Carolina Wallén Perez (23), Wolfmother (27), Daniel Lemma (31), Frank Sinatra (livealbum) (34), Mattias Alkberg (45) och Transatlantic (59).

Singellistan är betydligt lugnare. Det mest anmärkningsvärda är att Lady Gaga inleder på plats 3 med Bad Romance [Interscope/Universal Music].

Samlingslistan får däremot ett nytt ansikte även i topp. Absolute Dance Anthems [Eva/EMI] går rakt in på listans första plats (totalt som nummer 7) medan Absolut Kidz 27 [Eva/Sony Music] är ny på plats 3. En lite udda nyhet på plats 9 är den radionostalgiska samlingen Radio Nord & Radio Syd [Riverside/Bonnier Amigo].

Även klassiska listan får en ny etta. Malena Ernman toppar med La Voix du Nord [Roxy Recordings/Nordisk Film]. DVD-listan presenterar dubbla nyheter i topp. Dark Tranquility är nu nummer 1 med Where Death Is Most Alive [Century Media/EMI], knappt före ABBA med Abba in Japan [Polar/Universal Music].

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/