4 november 2009

i korthet – Name The Pet, Sofia Karlsson, Jennifer Brown, Stone och Holt

Name The Pet Name The Pet [Virgin / EMI]
Name The Pet skapade direkt uppmärksamhet i samband med att debutsingeln med samma namn släpptes i våras och efter sitt framträdande i SVT:s (sorgligt nedlagda) Popcirkus blev hon snabbt något av ”talk of the town”. Med sitt nu aktuella debutalbum befäster hon – för Name The Pet är ett soloprojekt! – sin position som ett av de hetaste nya namnen på den svenska musikscenen i år. Tillsammans med bl.a M.I.A.-producenten Anthony Withing och Mattias Glavå har hon skapat ett rikt varierat album som täcker in fältet pop-electronica i flera färger. De flesta spåren fungerar utmärkt i såväl hörlurarna på bussen som på klubbgolvet. Smart, kaxigt och framför allt väldigt mycket ”nu”. CO

Sofia Karlsson Det allra bästa 1999-2009 [Amigo / BAM]
De senaste fyra åren har Sofia Karlsson sålt närmare ett par hundra tusen exemplar av sina tre första album. Genombrottet med Dan Andersson-tolkningarna på albumet Svarta ballader för fyra år sedan slog till som en blixt från klarblå himmel och överträffade med bred marginal (upphöjt i tio) alla förväntningar. Sedan dess har sångerskan etablerat sig som en av de mest personliga och folkkäraste svenska visrösterna. Att samlingen omfattar även flera år innan genombrottet beror på de tidigare outgivna inspelningar som ligger på det här dubbelalbumets CD2. Utöver spår från Cornelis-hyllningen Poem, ballader och lite blues – återbesöket, Olle Adolphson-hyllningen Dubbeltrubbel, Jul i folkton och EP:n Norr om Eden, som såldes exklusivt på höstens turnén, finns här även ett spår inspelat för folkmusiketiketten Drone 1999. CO

Jennifer Brown Bloom In November [Lionheart / Universal Music]
Sedan Jennifer Brown debuterade som uppmärksammad nykomling med albumet Giving You The Best för femton år sedan har hon gått från soul till pop – men med de 5 låtarna på det här minialbumet visar hon sig vara tillbaka på soulspåret igen. Samtliga låtar är skrivna tillsammans med producenten Peter Kvint (i kommande singeln Out Of The Ashes är även Sarah Vaughan medkompositör) och med undantag av avslutande Suburbian Lover – som är ett skönt jazzdoftande popnummer – är alla små kärleksfulla pastischer på olika former av soul, från 60-talsbeats till lätt disco-touch. Just nu är Jennifer Brown aktuell med singeln Never Giving Up On Love, i somras spelades Mr Running Man mycket på radion och i våras framträdde sångerskan i Melodifestivalen med Never Been Here Before (som placerade sig sjua i deltävlingen i Skellefteå). CO

Joss Stone Colour Me Free [Virgin / EMI]
För att bara vara 22 år gammal har den engelska sångerskan Joss Stone en imponerande meritlista. Hon albumdebuterade redan som sextonåring. Hennes andra album – det första med eget material – toppade Englandslistan och sålde platina. Hennes Raphael Saadiq-producerade tredje album sålde guld och totalt har hon hittills sålt åtta miljoner album. Hon har en Grammy, ytterligare tre Grammy-nomineringar, tre Brit Awards-nomineringar m.m., m.m., m.m. På sitt nu aktuella fjärde album tar hon sig med imponerande enkel självklarhet an såväl pop och retrosoul som modern R&B, rå funk, stora ballader och lättfotad jazz. Jeff Beck och Sheila E gästar i Pararell Lines, ett av de mest spektakulära spåren i den rikt varierade mixen. CO

Michael Holt & The Kids The Dawn Chorus [MAPL / Music Help]
Sångaren, pianisten och låtskrivaren Michael Holt är medlem i det amerikanska bandet The Mommyheads. Som soloartist skapar han på sitt femte album i eget namn en lekfull pop/rock färgad av såväl folkrock och country som en lätt touch av jazz. Repertoaren är genomgående ytterst melodiös och det känns faktiskt inte alls fel att dra paralleller mellan Holt och Paul McCartney – tvärtom är likheten med den f.d. The Beatles-hjälten i flera spår oerhört starkt påtagliga (även om den likaledes starkt McCartney-influerade Ron Sexsmith kanske är en lämpligare referens för en yngre publik). Torsdag 5/11 gör Michael Holt ett framträdande på Underbara Bar i Stockholm och på lördag kväll medverkar han på en exklusiv musikfest i Polarstudion. CO