11 september 2009

Topplistan vecka 37: För Takida gäller bara ettor

Recensenterna var knappast snälla mot Takida. Men även på veckans topplista är det siffran 1 som gäller för Ångeggruppen, som för andra albumet i följd går rakt in på albumlistans tätposition. Även på singellistan blev det en ny etta, The Black Eyed Peas.

Recensenterna var knappast snälla mot Takida. Men även på veckans topplista är det siffran 1 som gäller för Ångeggruppen, som för andra albumet i följd går rakt in på albumlistans tätposition. Även på singellistan blev det en ny etta, The Black Eyed Peas.

I en sällan sedd enighet fick Takidas nya fullängdare The Darker Instinct [Seven/Versity/Universal Music] av storstadspressens recensenter genomgående betyget ett. Såväl Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet som Göteborgspressen tyckte så. I den landsort där Ångeggruppen har sin stora och trogna publik var mottagandet annorlunda i såväl tidningar som i synnerhet hos fans. Bandet som blev mer allmänt bekant med superhiten Curly Sue går rakt in på albumslistans första plats. Detta efter att ha blivit veckans storsäljare alla listor inkluderade – något som f.ö. även gällde för föregångaren Bury The Lies. The Darker Instinct har därtill redan vid skeppning nått guldstatus. Lägg till detta att premiärsingeln från albumet, The Things We Owe, gick in på singellistans plats nio och såväl beundrare som belackare inser att det blir en hel del Takida i höst.

Universal Music har även en bit ner på listan en fortsatt bra vecka. På plats tre går veteranen John Fogerty in med albumet The Blue Ridge Rangers Rides Again [Verve/Universal]. En platta där Fogerty åter plockar fram det "hemliga" gruppalias som han använde under en segsliten avtalstvist på 1970-talet. På plats åtta går Göteborgsbandet Fibes, Oh Fibes in med det intensivt mediauppmärksammade albumet 1987 [Universal Music].

Fler svenska nyheter: Magnus Carlson från gruppen Weeping Willows har gjort ett jazzfärgat soloalbum under konceptet Magnus Carlson & The Moon Ray Orchestra. Albumet, som regisserats av Emi:s a&r-nestor Kjell Andersson, går självbetitlat [Emi Music] in på plats 18. På position 27 finns svenska Vox Archangeli med Sanctus: Michael [Heart Song Records] ett album som beskrivits som "gregoriansk lounge music." Taken By Trees med förra Concretes-sångerskan Victoria Bergsman gör entré som nummer 44 med East of Eden [Rough Trade/Border]. Theodor "The Plan" Jensen inleder på plats 52 med Tough Love [Razzia/Bonnier Amigo].

Veckans svenska klättrare: dansbandsikonerna Sten & Stanley, vars Allsånger på vårt sätt [Scranta/Bonnier Amigo] rusar från plats 58 till 10.

Övriga utländska nykomlingar vecka 37: Paddy MacAloon i gruppen Prefab Sprout har plockat fram ett gammalt outgivet album, Let's Change The World With Music, [Kitchenware/Border] och debuterar på plats 28. Som nummmer 30 återfinns det nionde studioalbumet från det schweiziska metalbandet Gotthard. Bandets nya Need To Believe [Nuclear Blast/Warner Music] följer i en svit av idel listettor i hemlandet och totalt har Luganogruppen sålt mer än två miljoner album.

Veckans bästsäljande klassiska album, det självbetitlade albumet med Divine [Carpe Diem/Naxos], tar sig även in på "vanliga" listan. Inte helt överraskande då Divine stod för sex av tio sålda klassiska album förra veckan.

Även singellistan har en etta från veckans vinnare Universal Music. Black Eyed Peas fortsätter sin svit av listtoppar. Den här gången handlar det om USA-ettan I Gotta Feeling [Interscope/Universal Music]. Takida går alltså in på plats 9 och även övriga starka nykomlingar är svenska. Först Nanne på plats 16 med Otacksamhet [Lionheart/Universal Music] sedan Basshunter med Every Morning [Kontor/Warner Music].

Samlingsplattor har de senaste veckorna stått för de flesta verkliga storsäljarna. Och även om Takida är veckans nummer ett alla listkategorer så gäller detta även nu. Absolute Dance Autumn 2009 [Eva/Universal Music] går in på samlingslistans plats två samtidigt som den blir nummer tre på den totala listan.

Att notera från MIdpricelistan är att Lars Winnerbäck står för fyra titlar på topp 10. Fansen laddar uppenbarligen upp för Winnerbäcks nya Tänk om jag ångrar mig och sen ångrar mig igen, ett album som släpps 21/9.

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/