9 september 2009

Årets Django d’Or-pristagare hyllade på Mosebacke

Vid en prisceremoni på Mosebacke Etablissemang i Stockholm i måndags kväll delades årets svenska Django d’Or-statyetter ut till tre vinnare i den svenska jazzeliten. Till årets Contemporary Star of Jazz utsågs trumpetaren Anders Bergcrantz, till Master of Jazz 2009 Jan Allan och till Django d’Or Legend of Jazz utsågs postumt Arné Domnerus. För arrangemanget svarade som vanligt Gazell Records och Dag Häggqvist.

Jazzpriset Django d’Or instiftades för sjutton år sedan till minne av jazzmusikern Django Reinhardt i Frankrike. I år var det elfte gången som priset delades ut i Sverige. Django d’Or är ytterst prestigefyllt och vid ceremonin på Mosebacke medverkade såväl prisets internationella koordinator Colette Moughli som Frankrikes ambassadör Madame Joel de Zorzi och Denis Viart, Kultur- och Vetenskapsråd vid Franska Ambassaden samt chef för Franska Institutet.

Efter en inledande musikstund med gruppen Hot Bloc på scenen presenterades årets nomineringar och pristagarna av kvällens konferencier Rolf Carvenius från Jazzens Museum i Strömsholm.
I kategorin Contemporary Star of Jazz var Anders Bergcrantz nominerad tillsammans med Fredrik Ljungkvist och Anders Jormin. I klassen Masters of Jazz tillhörde, utöver vinnaren Jan Allan, gitarristen Rune Gustafsson och Bengt Berger de nominerade. Arne Domnérus pris togs emot på plats av scenen Leif.

I publiken minglade ett flertal kända musikbranschpersonligheter med svenska jazzlegender som Rune Öfwerman, Fredrik Norén, Bengt Berger, Monica Borrfors, pristagarne och nominerade samt Metronome-grundaren Anders Burman.
Efter prisceremonin på Mosebacke Etablissemang fortsatte delar av sällskapet till Franska Ambassaden, där gästerna bjöds på galamiddag.

Claes Olson