28 augusti 2009

Topplistan vecka 35: Lars Winnerbäck ny listetta – petar Madonna från singeltronen

Efter några veckors stiltje på SverigeTopplistan börjar det på veckans lista sakta men säkert röra på sig inför höstsäsongen. Veckans största hit är Lars Winnerbäcks nya singel Jag får liksom ingen ordning [Universal Music], som petar ner Madonna ett snäpp från listans topp och intar förstaplatsen.

I albumlistans topp tronar fortfarande Gasolin’-samlingen Masser av success [Columbia / Sony Music], men den redan internationellt uppmärksammade debutanten Erik Hassle [Artist Company TEN / Roxy Recordings / Nordisk Film] går rakt in på andra plats. På tredje plats placerar sig en annan nykomling på listan: dansbandet Drifters med Ljudet av ditt hjärta [Lionheart / Universal Music]. Samlingslistan toppas även denna vecka av EVA Records Absolute Rock Anthems 2 [EVA / Universal Music] före sommarens storsäljare Absolute Summer Hits 2009 [EVA / Universal Music], som placerar sig trea respektive fyra, efter Gasolin’ och Hassle, på den totala försäljningslistan.

Irya’s Playground [United Stage / Universal Music] återvänder den här veckan in på albumlistans topp 10 och klättrar från fjortonde till sjunde plats. Liksom bl.a Tomas Ledin 500 dagar om året [Universal Music] på plats 5, Lasse Stefanz Truck Stop [Mariann / Warner Music] på plats 11, Lady Gaga The Fame [Interscope / Universal Music] på plats 15 och Dead By April [Universal Music] på plats 19 är Irya’s Playgrounds självbetitlade album markerat med en ”bullet” , vilket indikerar ökad försäljning jämfört med föregående vecka.
Efter sin konsert på Stockholm Stadion återvänder Coldplay för en 43:e vecka på listan med senaste albumet Viva La Vida Or Death And All His Friends [Parlophone / EMI], nu på plats 18.

Trots vissa förändringar i albumlistan kan det dock noteras att Hassle och Drifters är de enda nykomlingarna (av veckans totalt sex) som lyckas placera sig på topp 40. Närmast under följer Mew No More Stories Are Told Today… [Columbia / Sony Music] på plats 41.

Även på singellistan är det ont om nykomlingar och från förstaplacerade Lars Winnerbäck är steget långt till de näst högst placerade nykomlingarna Backstreet Boys, vars comebacksingel Straight Through My Heart [Jive / Sony Music] under den gångna veckan har sålt en tredjedel av Winnerbäcks hit och placerar sig på plats 13. Erik Hassles uppföljare till genombrottssingeln Hurtful ; Don’t Bring Flowers After I’m Dead [Artist Company TEN / Roxy Recordings / Nordisk Film], går in på plats 30 och lägger sig hack i häl på Hurtful, som efter 27 veckor på listan nu ligger på plats 29 – men med en ny ”bullet”.

På samlingslistan svarar EVA Records liksom förra veckan för tio av de 13 mest säljande titlarna och samtliga dessa tillhör Sveriges just nu 42 mest säljande album på totallistan. Lika dominant är Michael Jackson på DVD-listan som han toppar med Live In Bucharest: The Dangerous Tour [Epic / Sony] följd av Number Ones [Epic / Sony] och där han med totalt nio av tjugo titlar ensam har en listandel på över 50 procent.

Claes Olson