21 augusti 2009

Topplistan v 34 Kings of Leon mot toppen Wells klättrar

Efter att bandet erövrat den engelskspråkiga världen håller Nashvilles Kings of Leon nu på att övertyga även övriga jordklotet. Efter fem månader på listan närmar sig bandet exempelvis toppen av även den svenska listan. På singelfronten intet nytt förutom en rejäl klättring av en viss herr Wells.

Efter att bandet erövrat den engelskspråkiga världen håller Nashvilles Kings of Leon nu på att övertyga även övriga jordklotet. Efter fem månader på listan närmar sig bandet exempelvis toppen av även den svenska listan. På singelfronten intet nytt förutom en rejäl klättring av en viss herr Wells.

Nashvillebröderna Followill i gruppen Kings of Leon släppte i september 2008 ett album som utvecklat sig till en av de stora fulllängdssuccéerna på senare år. Efter snart sju miljoner sålda exemplar – de flesta i engelskspråkiga länder – erövrar Only By The Night [RCA/Sony Music] nu även övriga världen. I Sverige har albumet de senaste veckorna, under tv-annonsering, klättrat från plats 16 till 9 och denna vecka nummer 4. Det innebär också att svenska Sony Music är bäst i Norden på att sälja bandet. Danmark ligger tvåa med position 5 som bäst. Plattan är nu också guldbelönad i Sverige.

I övrigt på en lugn lista är det mest anmärkningsvärda att svenska Irya's Playground återkommer på plats 14 med självbetitlade debutplattan [United Stage/Universal Music]. Detta med draghjälp av att bandet åter är aktuella som "husband" hos Cirkus Cirkör – denna gång i Stockholm.

Bästa nykomlingen hittar man på en blygsam plats 52. Det är amerikanska Band of Horse – med svenske Ludvig Böss i sättningen – som två år efter releasen ser Cease To Begin [Subpop/Border] gå in på listan.

På singelfronten är det i stort sett intet nytt. Med ett rejält undantag: Robert Wells, aktuell med turnéfinal och framträdande i TV4 Nyhetsmorgon i gångna veckan, klättrar med Handful of Keys [Arthur Music/Universal Music] från plats 46 till 3.

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/