14 augusti 2009

Topplistan v33: Madonna i topp, liksom återigen Gasolin

Madonnas Sverigebesök gångna helgen gör avtryck på listorna. Men i övrigt råder sensommarstiltje.

Madonnas Sverigebesök gångna helgen gör avtryck på listorna. Men i övrigt råder sensommarstiltje.

Veckans enda ögonbrynshöjare på de svenska topplistorna är en färsk låt från sverigeaktuella Madonna. Singeln Celebration [Warner Music] – tänkt draghjälp till kommade samlingen med samma titel – går rakt in på listans första plats.

Men de två utsålda kvällarna på Ullevi i Göteborg märks även på andra listor. På en albumlista där det på topp 60 helt saknas nykomlingar är veckans händelse en återkomst för Madonnas Hard Candy [Warner Music].

Albumet från i vintras går in åter på plats 15, d v s jämförelsevis sämre än U2:s motsvarande listutdelning för en vecka sedan. Madonna har även två nyheter på Midpricelistan: Like A Prayer går in som sexa medan True Blue når den listans position åtta.

Så långt är det alltså Warner Music show på den händelsefattiga listan. Och bolaget har en sak till att applådera: veckans andra nykomling på singellistans topp 30 är brittiska Muse som når plats 24 med Uprising.

Däremot så tappar nämnda bolag albumlistans tätposition. Förra veckans etta Scotts faller till andra plats när danska veteranerna Gasolin återtar den högsta placeringen med samlingen Masser af succes [Sony Music].

Andra förändringar på listan:

Hans Edler with String Orchestra gör återigen en kraftig klättring och hoppar från 41 till 17 med Remember the Sixties [Hans Edler Music/Bonnier Amigo].

Amerikanska Kings of Leon når till plats nio med Only By The Night [RCA/Sony Music]. Det just nu tv-annonserade albumet ser ut att strax kunna nå en högre placering än den plats åtta där det legat som högst. Kanske kan Sverige till sist bli bästa skandinaviska marknad för Nashvillebandet? Hittills toppar Finland med en femteplats för ett album som legat etta i alla de stora engelskspråkiga länderna, och som nu närmar sig sjumiljonersstrecket i total försäljning.

En sista notering: samlingen O Sole Mio med operaikonen Jussi Björling [Naxos] är bästa nykomling på klassiska midprice-listan.

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/