7 augusti 2009

Gratis är gott – dags för kulturfestivaler i Stockholm och Göteborg

På tisdag startar i landets två största städer årets kulturfestivaler. I Göteborg handlar det om Göteborgs kulturkalas, i Stockholm om Stockholms kulturfestival. I båda fallen handlar det från tisdag till söndag om ett i princip gratis utbud vid mer än 500 programpunkter.

Huvudstaden hade på 1990-talet sin vattenfestival. Göteborg presenterade under tio år från 1995 Göteborgskalaset. Ingen av dessa finns kvar, men båda städerna erbjuder ändå festivaler som verkar kunna bli nya institutioner med halvmiljonen eller fler besökare.

Göteborgs kulturkalas, som det heter sedan 2007, är ett samarbete mellan Göteborgs stads kulturförvaltning, Västra Götalandsregion och det kommunala eventbolaget Göteborg & co. Stockholms kulturfestival, startad år 2006, genomförs av Kulturförvaltningen på uppdrag av Stockholms stad.

När MI studerar programmen finns det inte säsrkilt många gemensamma punkter – vi hittar egentligen bara Markus Krunegård – men däremot så har festivalerna gemensamt att de erbjuder åtskilliga intressanta evenemang som till 99% är gratis.

I Göteborg – med de största scenerna på Götaplatsen och Kungstorget – uppträder namn som nämnde Krunegård, Veronica Maggio, Hello Saferide, Maria McKee, amerikanske jazzmusikern Joshua Redman och hemmafavoriter som Hammerfall, Laleh och Göteborgs Symfoniker.

Stockholm svarar med scener vid bl.a Gustaf Adolfs Torg och Brunkebergstorg och presenterar exempelvis ett antal kända finska och/eller svensk-finska artister: Apopcalyptica, Värtinä, Arja Saijonmaa, Krunegård, Frida Hyvönen m.fl. På Gustaf Adolfs Torg blir det redan premiärkvällen 11/8 en hyllningskväll till Ted Gärdestad i regi av Janne Schaffer. Uppträder gör bland andra Marit Bergman, Miss Li och Magnus Carlsson från Weeping Willows.

Schaffer, som ofta arbetade med Ted Gärdestad säger:

– Jag berördes enormt redan då, första gången jag hörde hans musik och jag är oerhört hedrad över att jag blev tillfrågad att göra det här. Ted och Kenneths låtar är väldigt tidlösa, något som man märker när man spelar dem än i dag, säger han.

Lars Nylin

Länkar till kompletta program:

www.goteborg.com/kulturkalaset.

www.kulturfestivalen.stockholm.se