7 augusti 2009

Electronica ur storstadens oljud

Storstadens oljud, kan detta bli musik? Det tycker electronicamusikern Håkan Lidbo. Han har därför tillsammans med etnologen Elin Franzén spelat in oljud från olika miljöer i Stockholm, som tunnelbanegnissel och lunchrusningen på McDonalds. Ett antal svenska artister sedan gjort just musik av oväsendet.

– Vi har valt ut ljudmiljöer som man ofta kallar för buller och oljud, för att se om man kanske kan ändra sin personliga uppfattning, säger etnologen Elin Franzén

Projektet presenteras på Musikmuséet i Stockholm från den 11 augusti och innehåller musik från Andreas Tiliander, Noisebud, Sophie Rimheden, Yourhighness och Håkan Lidbo själv.

Under tiden som Stockholms Kulturfestival pågår – 11-16/8 – kommer delar av projektet att presenteras på fem videoskärmar på Musikmuséet.Hela projektet presenteras dessutom på hemsidan oljudsthlm.se. Där kan man se filmerna, lyssna på remixerna, och dessutom ladda ner de fem ursprungliga ljudupptagningarna för att skapa en egen oljudsremix.

I tidningen Nöjesguiden får Lidbo frågan vilket han tycker är det värsta oljudet i Stockholm. Han svarar:

– När vi frågat folk verkar det som folk tycker sämst om det fasansfulla gnisslet från dom gamla tunnelbanevagnarna på sommaren när man måste ha fönstrena öpnna. Och särskilt mellan Centralen och Östermalmstorg där kurvorna gör det extra gnissligt.

Och det vackraste storstadsljudet?:

– Ljudet av en konsert eller festival som bullrar en bra bit bort. När man går in på en festival och ännu inte har fattat vem det är som spelar eftersom man bara hör basen. Det är mysigt. Eller nån demonstration. Man hör att folk skriker och sorlar men man kan inte urskilja några detaljer, det är fint.

Lars Nylin