31 juli 2009

Pirate Bay stoppade i Holland

En nederländsk domstol kom på torsdagen med beskedet att The Pirate Bay inom tio dagar måste blockera alla sina användare i landet. Varje dag efter detta kommer att kosta motsvarande 300.000 svenska kronor i böter, maximalt 30 miljoner, om de ansvariga för TPB inte hörsammar domen.

Domen är resultatet av en stämningsansökan från den holländska upphovsrättsgruppen Stitching Brein. Rättegången har blivit extra uppmärksammad då den pågått – utan närvaro av The Pirate Bay – parallellt med rykten om en försäljning av bit torrent-sajten till företaget Global Gaming. TPB har samtidigt återigen blivit stämda för upphovsrättsbrott av amerikanska filmbolag.

Domen från domare Wil Tonkens i Amsterdams tingsrätt säger inget om holländska nätoperatörers roll i sammanhanget.

Lars Nylin