10 juli 2009

Malena Ernman etta på SverigeTopplistan – men Michael Jackson fortfarande störst

Malena Ernman går den här veckan rakt in i topp på den svenska albumlistan med albumet La Voix Du Nord [King Island Music / Roxy Recordings / Nordisk Film]. Trots att albumet även är den totalt mest säljande skivan i Sverige, så är det dock inte helt oväntat Michael Jackson [Sony Music] som säljer mest just nu. Fem av hans album (varav fyra samlingar) ligger på SverigeTopplistan och sammanlagt svarar han för 15,65 procent av topplistförsäljningen för album. På singellistan återfinns inte mindre än 16 av hans största hits och på den listan svarar Michael Jackson totalt för nästan exakt en fjärdedel av försäljningen – 24,9 procent – om man inkluderar hans första klassiska hit I Want You Back [Motown / Universal] med Jackson 5.

Ännu mer dominerar Michael Jackson dvd-listan, där han ligger i topp med Live In Bucharest: The Dangerous Tour [Epic / Sony Music] och har med totalt fem titlar – varav fyra av de åtta bästsäljande – samt en topplistandel på 43,03 procent. Midprice-listan har dock inte mindre än åtta av tio Michael Jackson-titlar i topp, bl.a på de sex översta placeringar, och där svarar den tragiskt bortgångne artisten för rekordhöga 92,1 procent av försäljningen.

Malena Ernman toppar alltså albumlistan och på singellistan intar en annan svensk artist förstaplatsen. Ola Sky’s The Limit [MMS / Universal] gick förra veckan in som nykomling på en fjärde plats. Den här veckan tar singeln över topplaceringen från Cidinho & Docas Rap Das Armas [Kontor / Warner Music]. På tredje plats placerar sig Michael Jackson Billie Jean [Columbia / Sony Music]. Högsta nykomling är Aqua Back To The 80’s [Universal], som placerar sig först på 29:e plats.
Frånsett Malena Ernmans entré på förstaplatsen är inte heller albumlistan påtagligt förändrad av nykomlingar. Wilcos självbetitlade album [Nonesuch / Warner Music] går in på 31:a plats, Ted Gärdestad Helt nära dig – Samlade album [Universal] debuterar på plats 42, Anders Lundin Allsång på Skansen [Bonnier / BAM] på plats 45, Killswitch Engages självbetitlade album [Roadrunner / BAM] på plats 52 och Tommy Emmanuel Center Stage [Favored Nations / Border] på plats 53.
De tre bästsäljande samlingarna i Sverige är fortfarande EVA Records Absolute Summer Hits 2009, Absolute Holiday och Absolute Sommar, som på den totala albumlistan placerar sig på plats 3, 5 och 10.

SverigeTopplistan>>

Claes Olson