3 juli 2009

Gasolin’ går rakt in i topp – men Michael Jackson dominerar även postumt

Det danska sjuttiotalsbandet Gasolin’s samling Masser af Sucess / Greatest Hits & Greatest Live [Columbia / Sony Music] går den här veckan rakt in som etta på albumlistan och är – trots de fortsatta försäljningsframgångarna för Absolute Summer Hits 2009 [EVA / Universal] – den här veckans totalt bästsäljande skiva i Sverige.
Ett annat stort utropstecken på veckans SverigeTopplista är förstås den postuma försäljningen av Michael Jacksons musik. Den i förra veckan så tragiskt bortgångne artisten har totalt med 22 titlar på veckans olika listor – sex album (varav två på midprice-listan), tretton singlar och tre dvd.

Trots Gasolin’s stora försäljningsframgångar i Sverige på 70-talet, så är det här faktiskt första gången som det danska bandet placerar sig i topp på försäljningslistan i Sverige. Storsäljaren Live i Skandinavien lyckades som högst nå en tredjeplats (12 januari 1979), och nådde för trettio år sedan inte ända fram i den hårda konkurrensen med Rod Stewart Blondes Have More Fun och soundtracket till filmen Grease.

Efter tolv veckor på listan lyckas Cidinho & Doca Rap das Armas [Kontor Records / Warner Music] den här veckan avancera från sjätte till första plats på singellistan. Därmed blev Milows sejour i toppen med Ayo Technology [Razzia / BAM] bara en vecka lång, men han håller andraplatsen före Alaxander Rybak vars Fairytale [Lionheart / Universal] den här veckan placerar sig trea. Högsta nykomling på singellistan är Ola Sky’s The Limit [MMS Records / Universal] som debuterar på plats fyra.

Högst placerade Michael Jackson-singel är Billie Jean [Epic / Sony Music] som går in som åtta. Därefter följer Thriller (12), Smooth Criminal (15), Black Or White (19), Beat It 2008 (21), Bad (28), The Way You Make Me Feel (30), Man In The Mirror (32), They Don’t Care About Us (37), Dirty Diana (45), Heal The World (48), Don’t Stop Til You Get Enough (50) och You Are Not Alone (54).

SverigeTopplistan>>

Claes Olson