19 juni 2009

Topplistan v 25: Springsteen i topp – men Absolute Summer Hits säljer mest totalt

Tomas Ledin gör en stark entré på veckans försäljningslista och går med sitt nya album 5oo dagar om året [Universal] direkt in på SverigeTopplistans andra plats. En annan stark nykomling är Imperiet, som med boxen Silver, guld och misär [MNW / BAM] även de gör entré på topp 10.
I albumlistans topp tronar dock nyligen Sverige-aktuella Bruce Springsteen & The E-Street Bands samling Greatest Hits [Columbia / Sony Music], som efter att vecka 23 gjort entré på plats 27 förra veckan avancerade till femte plats och denna vecka övertar förstaplatsen. Veckans totalt bästsäljande album är dock fortfarande Absolute Summer Hits 2009 [EVA Records / Universal].
På singellistan är Alexander Rybak fortfarande ohotad med Norges Eurovision Song Contest-vinnande tävlingsbidrag Fairytale [Lionheart / Universal], samtidigt som fullängdsalbumet med samma namn backar från plats 2 till 6 på albumlistan.

Förra veckans listetta på albumlistan – Lasse Stefanz Truck Stop [Mariann / Warner], petas den här veckan ner på tredje plats på en lista som totalt rymmer tio nykomlingar. Utöver Tomas Ledin på andra plats och Imperiet på tionde är Jannez Guenerina [Lionheart / Universal] (plats 14), Hans Edler Remembering The Sixties [Hans Edler Music / BAM] (16), Style Vill ha dig igen [Universal] (17), Sonic Youth The Eternal [Matador / Playground] (28), Milow Milow [Family Tree / BAM] (38), Magnus Into The Valley Of The Moonking [SPV / Steamhammer / Border] (41), The Black Eyed Peas The E.N.D. [Interscope / Universal] (42) och A-Ha Foot Of The Mountain [Universal] (47) nya namn på listan.
Albumlistans långkörare är Amy Winehouse Back To Black [Island / Universal], som med totalt 98 veckor på listan nu närmare sig det magiska 100-strecket. Den här veckan placerar sig Amy Winehouse succéalbum på 54:e plats.
Veronica Maggio Och vinnaren är… [Universal] har legat på listan i hela 60 veckor och avancerar den här veckan från 15:e till 11:e plats. Duffys dubbelt platinasäljande debutalbum Rockferry [Polydor / Universal] återfinns efter 59 veckor nu på 24:e plats.

Veckans enda nykomling på singellistan är Mavericks hit Pretending [Nordic Talent Records / Budgetgrossisten]. Milows singel Ayo Technology [Family Tree / BAM] skuggar den här veckan Alexander Rybak på listans andraplats, men indikationer på ökad försäljning gör att den nästa vecka eventuellt kan komma att hota de senaste månadernas ohotade nummer ett.
SverigeTopplistans försäljningsstatistik för DVD toppas även den här veckan av Iron Maidens turnéfilm Flight 666 [EMI], med Eurovision Song Contest Moscow 2009 [CMC / Nordisk Film] hack i häl . Tillsammans har de två DVD-produktionerna en listandel på närmare 50%.

Claes Olson