12 juni 2009

4 snabba till Niklas Ehring, vd på EVA Records

Lika självklar som sommaren är numera samlingen Absolute Sommar. Denna institution kom nyligen i en tredje utgåva och har nu totalt passerat 245 000 sålda exemplar. Eftersom skvallret nått MI om ständigt ökande siffror för ABSOLUTE-samlingarna – och den övriga utgivningen på EVA Records – blev det kort sagt hög tid för en 4 SNABBA med EVA Records VD Niklas Ehring.

1. EVA Records upplever en stark period, berätta mer om era resultat:

– Bland annat nya säljkanaler, som t ex bensinmackar som Statoil och OKQ8, har gjort att vi har ökat vår försäljning på många samlingar. Vi har t ex det senaste året mer än fördubblat försäljningen på dom stora titlarna, som Absolute Music, Absolute Dance och Absolute Kidz. Våra digitala samlingar ökar också kraftigt. Vi har märkt en högre försäljning efter Ipred-lagen. Absolute Dance, Absolute Music och Absolute Christmas har alla legat etta på iTunes Top 100 Album Chart. De senaste veckorna har vi haft en marknadsandel om man slår samman topp 100 för albumlistan och topp 30 för samlingslistan på mellan 15-18 %. Det betyder att ungefär vart sjätte album som säljs i Sverige är en EVA / ABSOLUTE-utgivning!

2. Det hette länge att "compilations" av EVA:s slag var på utgång. Att behovet av "blandbandsskivor" ersatts av kommersiell radio och senare fenomen som iTunes och Spotify. Varför tror du att trenden vänt?

– Man får och har alltid fått via Absolute-samlingarna dom senaste hitsen från alla bolag och det bästa urvalet av backkatalog-klassiker.
Varumärket ABSOLUTE har också stärkts det senaste sista året med starkare samlingar, fler hits och bättre lineup av artister. Det är också fortfarande väldigt svårt att få ett bra urval på t ex Spotify om man inte vet vad man ska söka efter – eller letar efter en specifik artist. ABSOLUTE har i snart 25 år levererat detta urval till konsumenten. Dessutom är det prisvärt. Vi har sänkt våra priser, en dubbel cd-samling med ca 40 spår kostar nu i butik 159-169 kr. Det blir ca 4 kr per spår jämfört med 9-10 kr per singelspår. Digitalt ligger vi ännu lägre, mellan 119-129 kr i butik, d.v.s. bara ca 3 kr per spår. Sen årsskiftet gör vi även samarbeten med MTG Radio i form av RIX FM Festival, NRJ, Lugna Favoriter och nu senaste succén BANDIT ROCK, som idag går upp som etta på samlingstopplistan (totalt är den fyra).

3. Vilka är ni som arbetar på EVA Records?

– Vi är två personer. Undertecknad som är VD, jag sköter även all marknadsföring och sammanställer samlingarna. Micke Agnepil är ansvarig för all försäljning och produktion.

4. Vad kommer från EVA i sommar och höst?:

– Aktuella just nu är Absolute Summer Hits 2009, nya Absolute Dance, Absolute Dansband 2009, Absolute Sommar och våra samarbeten Bandit Rock 1 och Rix FM Festival 2009. Efter det kommer bl a Absolute Holiday och Absolute Rock Anthems 2. Nästa platta i Absolute Music-serien är nummer 61 och kommer i augusti.

Fotnot: totalt har det sålts mer än 20 miljoner ABSOLUTE-plattor i Sverige.

Lars Nylin