14 maj 2009

Topplistan v 20: Promoe toppar singellistan

Promoe tar det sista steget till förstaplatsen på singellistan. På albumlistan är det mest anmärkningsvärda denna vecka att EMD efter 28 veckor på listan utmanar topplacerade Dylan.

Promoe tar det sista steget till förstaplatsen på singellistan. På albumlistan är det mest anmärkningsvärda denna vecka att EMD efter 28 veckor på listan utmanar topplacerade Dylan.

Albumlistan är relativt stabil denna vecka. Nykomlingarna är få (mer om detta senare) och det mest spektakulära är istället några återkomster/klättrare.

EMD klättrar från position tio till tre med den uppdaterade versionen av debutalbumet A State of Mind [Ariola/Sony Music] som släpptes i mars. Ett ännu rejälare kliv tar Malmö Opera & Orkester med Jesus Christ Superstar [Universal Music] som varit nere på plats 23 men nu når till sju. Som bäst har albumet med Ola Salo & co legat som nummer två. Allra mest klättrar dock AC/DC vars Black Ice [Columbia/Sony Music] går från 52 till 27 efter 25 veckor på listan.

Nykomlingarna ligger denna vecka en bit ner på listan. Starkast entré gör emo/hardcorebandet Intohimo (passion på finska) som tar sitt andra album Us: The Hollows [M2/Sony Music] till plats 25. Yusuf, mannen som förr kallade sig Cat Stevens, inleder med plats 41 för nya Roadsinger [Island/Universal]. Malmörockbandet Bonafide gör album- och listdebut med självbetitlade Bonafide [Black Lodge/Sound Pollution] som nummer 45. Andreas Tilliander går in på plats 48 med kritikerhyllade Show [Adrian/Border]. Sista nykomling på topp 60 är Elisabeth Andreassen som bl a tolkar Björn & Benny på Spellemann [Grappa/Naxos] och för det belönas med en entré som nummer 57.

På singellistan befäster Promoe succén med Svennebanan [Pope/Universal] genom att nå första platsen. I övrigt är det en lugn lista där dock Falubandet Sabaton återkommer på plats fem med fjolårssingeln Cliffs of Gallipoli [Black Lodge/Sound Pollution] och Sean Kingston är starkaste nykomling med plats 32 för Fire Burning [Epic/Sony].

Mest händelserik av övriga listor är samlingsditon med två starka nyheter. Absolut Dance Summer 2009 [Eva/Emi] går omedelbart in som etta. Absolut Dansband 2009 från samma etikett för entreé som nummer fem.

På mIdpricelistan märks Peter Pops barnplatta Unik [Fub Records] som går in som tvåa. På klassiska listan gör katalanen Jordi Savall stark entré med The Celtic Viol [Alia Vox/Naxos]. Bästa nykomling på DVD-listan är Edguy med livesamlingen Fucking With Fire [Nuclear Blast/Warner] som femma.

Lars Nylin

Länk till www.sverigetopplistan.se