24 april 2009

EU-parlamentet vill förlänga upphovsrätten

EU-parlamentet enades på torsdagen om en kompromiss i upphovsrättsfrågan. De som stridit för att upphovsrätten för inspelad musik förlängs till 95 år – bl a IFPI, SOM och SAMI – fick se sitt förslag röstas ned efter motstånd från de som tycker 70 år räcker eller inte vill förlänga alls från dagens 50 år. Bland de senare finns en majoritet av de svenska EU-parlamentarikerna. I går vann kompromissen om en förlängning till 70 år med siffrorna 377 för och 178 mot, 37 avstod. Det slutliga beslutet kommer att fattas av EU:s ministerråd.

Den moderate EU-parlamentarikern Christopher Fjellner till hör de som motarbetade förslaget om förlängning till 95 år. Fjellner säger till Dagens Nyheter apropå ministerrådets beslut:
– Jag hoppas att de står på sig. Det här gynnar bara ett fåtal framgångsrika musiker som gjorde skivor för 50 år sedan och ett antal skivbolag.
Vänsterpartisten Jens Holm hävdar i samma tidning:
– Att förlänga upphovsrätten låser fast musik och gör det svårare att skapa ny musik.

Musikerförbundets ordförande Jan Granvik sa tidigare i år i just Dagens Nyheter om åsikter som dessa:
– Den som argumenterar så fokuserar på ett fåtal stjärnor. Man ska komma ihåg alla musiker som deltar på dessa inspelningar, de som har så kallade närstående rättigheter. De har ingen eller mycket liten pension. Visst, just Beatles behöver inga pengar, men att de skulle ge bort dem är som att Rausing eller Kamprad skulle ge upp sina patentintäkter bara för att de är rika. Dagens 50-årsregel betyder att många artister kommer att leva när deras verk blir ”public domain”. Det är inte rimligt att någon annan ska göra business på ditt jobb under din egen livstid.

Bakgrund:
Rättigheterna till musikkompositioner är skyddade i 70 år. Detsamma gäller t ex omslagsfotografier. I USA är skyddstiden för inspelad musik 95 år.

Lars Nylin