20 mars 2009

Record Store Day nu även i Sverige – skivbutikerna hyllar sig själva 18 april

En slentrinamässig felaktighet som sprids i nedladdningsdebatten är att skivbutikerna skulle vara ett helt försvunnet fenomen. Visserligen är de färre än för tio år sedan, men ett stort antal begåvade butiker fortsätter att servera expertis och närvarokänsla som ingen skicklig nätbutik kan konkurrera med. En stor andel av de 15 miljoner CD – och i prinicip alla vinylskivor – som såldes i Sverige 2008 nådde sin kund via en skivbutik.

Detta faktum uppmärksammar de svenska skivbutikerna 18 april under en dag som efter amerikansk förebild kallas "Record Store Day". Det var förra året som Metallica var med och skapade begreppet när dessa framträdde på Rasputin Music i San Fransisco.

I ett pressmeddelande skriver de svenska initiativtagarna:
"Syftet är att sätta fokus på den unika bredd och det djup, i både kunskap och sortiment, som finns hos alla entusiastiska skivhandlare runt om i landet, och att fira kärleken till musiken. Vi kommer att ha livespelningar, skivsigneringar och utvalda produkter till specialpriser hela dagen."

MI har frågat en av de som står bakom uppropet, Lars Ryen på Beat Goes On i Stockholm, lite mer om detaljerna:

Vilka är ni som främst står bakom svenska Record Store Day?
– Initiativtagarna i Sverige är The Beat Goes On, Record Hunter och Pet Sounds i Stockholm, samt Folk å rock i Malmö.

Vad hoppas ni främst att uppnå?
– Vi hoppas att många upptäcker vilken rolig och spännande miljö en skivbutik är, där människor av alla de slag träffas, diskuterar, lyssnar ock köper musik, men framförallt att visa att skivan, och skivbutiken, i allra högsta grad lever!

Vad kommer att hända i just din butik?
– Vi kommer att ha livemusik, bl a Sofia Karlsson, plus ett flertal andra artister som blir klara de närmaste dagarna. Naturligtvis blir det skivsigneringar, kanske står din favvorockare och säljer plattor bakom disken eller bläddrar i LP-stället bredvid Dig. Det blir "giveaways" till kunderna och coola priser på coola plattor.

MI kommer givetvis tillbaka med mer fakta om vad som händer i andra butiker på Record Store Day 18 april.
Lars Nylin