6 mars 2009

Topplistan v10: U2 rår inte på Larz Kristerz

Veckans största skivsläpp var givetvis U2:s nya album No Line On The Horizon, som gavs ut i måndags. Men det blev ingen enkel promenadseger på den svenska albumlistan för världens största rockband. I stället fick U2 se sig slagna med ganska stor marginal av Larz Kristerz Hem Till Dig, som gick in direkt på listans första plats förra veckan och som behåller den placeringen även denna vecka. U2 får i stället nöja sig med att vara veckans högsta nykomling på andra plats. Därmed petar dom ner Hammerfall No Sacrifice, No Victory [Nuclear Blast/Warner] till tredje plats.

Liksom förra veckan är det väldigt mycket svenskt på albumlistan den här veckan. Av de 20 bäst säljande albumen kommer 17 från svenska artister. På femte plats går Sahara Hotnights Sparks [Universal] in som nästa högsta nykomling och två placeringar längre ner återfinns en annan nykomling Jenny Wilson Hardships! [Gold Medal/Playground]. Ytterligare två placeringar längre ner har vi ytterligare en svensk nykomling på listan – CC & Lee Gåva Till Dig [Lionheart Records/Universal].

Veckans största klättrare på albumlistan är Bengt Hennings Låt Kärleken Slå Till [Mariann/Warner], som går från plats 34 till tionde plats.

På singellistan petar Shirley Clamp Med Hjärtat Fyllt Av Ljus [M&L/Warner] ner Lady Gaga Poker Face [Interscope/Universal] från första platsen. Lady Gaga ligger numera tvåa strax före veckans högst placerade nykomling – Melodifestivalbidraget E.M.D. Baby Goodbye [Ariola/Sony Music]. Depeche Modes nya singel Wrong [Mute/EMI] går in på femte plats.

Övriga Melodifestivalbidrag på topp 30 just nu: Velvet The Queen [Bonnier/Bonnier Amigo] (ny på plats 14), Måns Zelmerlöw Hope And Glory [M&L/Warner] (ny på plats 22), Jonathan Fagerlund Welcome To My Life [Dreamline Music/Universal] (ny på plats 23), Agnes Love Love Love [Roxy Recordings/Nordisk Film] (ny på plats 28).

På listan över samlingsskivor får vi se en ny etta. Det är Motown 50 – Yesterday-Today-Forever [Universal], som går rakt in på första plats och petar ner Rix FM – Bäst Musik Just Nu! 2009 [Eva Records/Universal].

Även på dvd-listan går en nykomling rakt in på första plats. Ulf Lundell Club Zebra – Live Johanneshovs Isstadion 2002 [Rockhead/EMI] är den som till sist förflyttar långköraren Lars Winnerbäck Solen i ögonen – En film om Lars Winnerbäck [Universal] till andra plats. Även på tredje plats återfinns en nykomling – Hoola Bandoola Band Progg På Väg [Autoimages/Playground].
Håkan Durmér

Länk:
SverigeTopplistan

Veckans största skivsläpp var givetvis U2:s nya album No Line On The Horizon, som gavs ut i måndags. Men det blev ingen enkel promenadseger på den svenska albumlistan för världens största rockband. I stället fick U2 se sig slagna med ganska stor marginal av Larz Kristerz Hem Till Dig, som gick in direkt på listans första plats förra veckan och som behåller den placeringen även denna vecka. U2 får i stället nöja sig med att vara veckans högsta nykomling på andra plats. Därmed petar dom ner Hammerfall No Sacrifice, No Victory [Nuclear Blast/Warner] till tredje plats.

Liksom förra veckan är det väldigt mycket svenskt på albumlistan den här veckan. Av de 20 bäst säljande albumen kommer 17 från svenska artister. På femte plats går Sahara Hotnights Sparks [Universal] in som nästa högsta nykomling och två placeringar längre ner återfinns en annan nykomling Jenny Wilson Hardships! [Gold Medal/Playground]. Ytterligare två placeringar längre ner har vi ytterligare en svensk nykomling på listan – CC & Lee Gåva Till Dig [Lionheart Records/Universal].

Veckans största klättrare på albumlistan är Bengt Hennings Låt Kärleken Slå Till [Mariann/Warner], som går från plats 34 till tionde plats.

På singellistan petar Shirley Clamp Med Hjärtat Fyllt Av Ljus [M&L/Warner] ner Lady Gaga Poker Face [Interscope/Universal] från första platsen. Lady Gaga ligger numera tvåa strax före veckans högst placerade nykomling – Melodifestivalbidraget E.M.D. Baby Goodbye [Ariola/Sony Music]. Depeche Modes nya singel Wrong [Mute/EMI] går in på femte plats.

Övriga Melodifestivalbidrag på topp 30 just nu: Velvet The Queen [Bonnier/Bonnier Amigo] (ny på plats 14), Måns Zelmerlöw Hope And Glory [M&L/Warner] (ny på plats 22), Jonathan Fagerlund Welcome To My Life [Dreamline Music/Universal] (ny på plats 23), Agnes Love Love Love [Roxy Recordings/Nordisk Film] (ny på plats 28).

På listan över samlingsskivor får vi se en ny etta. Det är Motown 50 – Yesterday-Today-Forever [Universal], som går rakt in på första plats och petar ner Rix FM – Bäst Musik Just Nu! 2009 [Eva Records/Universal].

Även på dvd-listan går en nykomling rakt in på första plats. Ulf Lundell Club Zebra – Live Johanneshovs Isstadion 2002 [Rockhead/EMI] är den som till sist förflyttar långköraren Lars Winnerbäck Solen i ögonen – En film om Lars Winnerbäck [Universal] till andra plats. Även på tredje plats återfinns en nykomling – Hoola Bandoola Band Progg På Väg [Autoimages/Playground].
Håkan Durmér

Länk:
SverigeTopplistan

Den ligger etta på iTunes albumlista i Sverige och USA. Den gick in som etta på den franska albumlistan och den förväntas gå in som etta på den amerikanska Billboardlistan. Men på den svenska albumlistan blev U2 No Line On The Horizon [Mercury/Universal] slagen av Larz Kristerz Hem Till Dig [Columbia/Sony Music].