19 februari 2009

(S) säger ja till ipred – allt tyder nu på att lagförslaget klubbas

På tisdagen sa socialdemokraterna i riksdagens näringsutskott ja till lagförslaget som ska göra det lättare att stoppa personer som bryter mot upphovsrätten och illegalt sprider musik, film, litteratur och dataspel på nätet. Det innebär att förslaget stöds av en majoritet av utskottet och allt tyder nu på att lagen börjar gälla i april.

Socialdemokraterna i näringsutskottet gör dock vissa reservationer. De anser att lagen bör fokusera på att jaga dem som lägger ut upphovsskyddat material, användarna ska inte avkrävas motbevis. Eva-Lena Jansson (S) i utskottet säger till Dagens Nyheter:

– Kraven ska inte ligga på den enskilde att bevisa att han eller hon inte har laddat ned något eller inte, säger Eva-Lena Jansson.

(S) föreslår också för det inrättas en integritetsombudsman som övervakar lagens följder.

Lagförslaget ska diskuteras i riksdagen nästa onsdag, 25 februari, och det mesta tyder nu på att lagen kan börja gälla från 1 april.
Lars Nylin