21 november 2008

Vacklar politikerna om Ipred?

Nej-sidan i debattten om Ipred-lagen har hittills varit betydligt mer högljudd än den ja-sida som vill försvara upphovsrätten. Bloggare och nätverk av nej-aktivister har bombarderat riksdagsledamöter. Det tycks nu ha fått till följd att några ledande politiker möjligen vacklar i frågan.

Justitieminister Beatrice Ask planerar enligt Sveriges Radios Ekot att mildra lagen så att den inte gäller för illegal uppladdning som skett innan lagen träder i kraft. Det skulle alltså vara fritt fram att fortsätta fram till lagen träder i kraft, det sista budet är i april 2009.

Även statsministern i en eventuell Socialdemokratisk regering, Mona Sahlin, verkar ha lyssnat på insändarskribenter. I Svenska Dagbladet säger Sahlin att "det kan ta tid" och syftar då på att den socialdemokratiska riksdagsgruppen ännu inte tagit ställning, men lägger också till att hon själv har frågetecken.

Men parallellt med detta har även ja-sidan till sist fått lite utrymme i media. Med skådespelaren Stefan Sauk som talesman har ett antal kreatörer i områden som musik, film och litteratur publicerat en uppmärksammad debatt-artikel. Debattinlägget följdes sedan upp av en paneldiskussion på Kulturhuset i Stockholm som också den gjorde att ja-uttalanden även hamnade i sammanhang som SVT:s Rapport (där Eva Dahlgren representerade uppropet).

Det finns ingen klar agenda för när de olika partierna fattar beslut i frågan. Men helt klart går det fortfarande att påverka politikerna.

Diskutera gärna vad du tycker i kommentarfältet här nedan.
Lars Nylin

Länkar:
Länk till sr.se om justitieminister Beatrice Asks tankar om mildring av lagförslaget

Länk till SvD.se om Mona Sahlin

Länk till Facebook-gruppen "JA till Ipred!"

The Swedish Models debattinlägg i DN

Tidigare skrivet av The Swedish Model