28 september 2008

Låtrekord för Medlodifestivalen

Den 7 februari inleds på Scandinavium i Göteborg kampen om den svenska platsen i Eurovision Song Contest i Moskva i maj 2009. I fredags stod det klart att intresset för att vara med är rekordstort hos svenska låtskrivare. SVT hade då tagit emot 3440 bidrag.

Det är i och för sig bara sex bidrag fler än förra året – men siffran stiger troligen ytterligare eftersom SVT godkänner alla bidrag som poststämplats 23 september eller tidigare. Som jämförelse kan sägas att 1995 kom 981 bidrag in, efter det har antalet kontinuerligt ökat.

Tävlingsproducenten Christer Björkman säger om suget till tävlingen:
– Vi är oerhört glada att vi fortsätter att ligga på denna fantastiska nivå och att tävlingen lockar till ett så stort engagemang. Rekordet i sig har inte något värde, men det är ändå väldigt roligt att Sveriges upphovsmän fortsätter att leverera mer för varje år.

Björkman säger också att det inte är allmänheten som skickar in fler låtar. Det är snarare "Melodifestivalsproffsen" som skickar in fler, i vissa fall upp mot 30-40 bidrag.

De minst 3440 ska nu genom juryarbete gallras ut till 28. De fyra kompletterande finalbidragen framförs av jokrar utvalda av SVT. Den svenska finalen avgörs i Globen i Stockholm 14 mars.
Lars Nylin