Okategoriserade 6 mars 2009

Vilka vinner SM i skivbolag och förlag? MI spekulerar om Melodifestivalens vinnare bakom kulisserna

Inför Melodifestivalens Andra chansen i Norrköping i morgon spekulerar media främst i hur det ska gå för artister som BWO, Sarah Dawn Finer och Lili & Sussie. Men den som vill kan även se Andra chansen som final i SM för musikförlag och skivbolag. Vinsten är att sitta med flest finalister i Globen.

När de åtta bidragen gör upp i Norrköping lördag kväll är det tuffa tätstrider i båda dessa inofficiella matcher.

På skivbolagssidan är Warner Music i täten med tre redan klara finalister (Emilia, Måns Zelmerlöw, Molly Sandén). Men Roxy har redan två klara till finalen (Malena Ernman och Agnes) och har två deltagare i Andra chansen; Rigo respektive Sarah Dawn Finer, och kan följaktligen passera Warner. Dock har de sista även de ett starkt kort på avbytarbänken, Scotts, och kan alltså vinna i sudden death, för att fortsätta tramsa med sportassociationer.

En högoddsare är att Universal delar segern med Warner. Universal har en finalist i Alcazar, räknar man LIli & Sussie och Caroline af Ugglas som Universalartister kan det allstå bli tre deltagare i Globen för Universalgänget.

På förlagsfronten är det ännu tuffare. Peer, Universal, Lionheart och Anders Hanssons Applebay har alla redan två finalkompositioner klara.

MI undviker ödmjukt att försöka sortera i olika tänkbara utfall. Cowrite-samarbeten som BWO (bl a Universal Music och Applebay) gör att spännande strider kan uppstå ända till målsnöret. Här är det fullt tänkbart att ett halvdussin förlag till sist representerar två bidrag vardera, med Warner-Chappell och Pling Forsman som spurtraketer i stista stund.
Lars Nylin