Okategoriserade 8 december 2008

Fortsatta försäljningsframgångar för Mamma Mia!

Utgivningen av Mamma Mia! The Movie på dvd och BluRay har blivit en rekordstor försäljningssuccé även i Sverige. Efter den första veckan i butik kan Universal Pictures Nordic och undersökningsföretaget GFK konstatera att filmen redan har slagit nytt försäljningsrekord med över en kvarts miljon sålda exemplar.

Detta innebär att Mamma Mia! har sålt mer än dubbelt så mycket under den inledande veckan som branschens tre tidigare bästsäljare Pirates of the Carribean 2 och 3 samt Harry Potter och Fenixorden.

– Jag skulle inte bli förvånad ifall Mamma Mia! The Movie når över 400 000 sålda exemplar före jul, säger Martin Warberg, Business Unit Manager på GFK Sverige AB, som startade sina mätningar av filmförsäljning på titelnivå i april 2005.

– Man finner inte ord längre för den här framgången, det är också kul för jag tror att det gynnar hela branschen med den här succén.

– Det är verkligen ett privilegium att vara en del av den snabbast säljande dvd-titeln genom tiderna, kommenterar Ivor Viljoen, vd Universal Pictures Nordic. Jag kan med säkerhet säga att jag inte kommer att få uppleva en jämförbar succé någonsin i framtiden. Storleken på succé blir ännu tydligare, med tanke på det rådande ekonomiska klimatet.

Succén med Mamma Mia! The Movie har naturligtvis varit mycket positivt för branschens återförsäljarledet, som den senaste tiden i övrigt har genomgått en vikande försäljningstrend.

– Detta är den största film vi har haft sedan jag började jobba med dvd 1998, berättar Håkan Kristiansson, produktchef för Bergendahlsgruppen (Citygross, EKO). Det är extra roligt att den har svensk anknytning, eftersom ABBA är svenska och det har fört med sig allt som har med ABBA att göra, så väl film, musik, till exempel ABBA Gold och konsolspelet Singstar ABBA säljer mer.

De svenska rekordsiffrorna följer på den nyligen publicerade statistiken från Norge, där närmare en miljon besökare har sett filmen på bio och Universal Pictures Norges först beställda upplaga låg på fantastiska 450 000 dvd och 10 000 BlueRay. Enligt Universal Pictures hade det efter den första försäljningsveckan skeppats totalt 1 400 000 dvd och närmare 26 000 BlueRay i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

De makalösa framgångarna med dvd:n är ändå bara toppen ett isberg. Worldwide har filmens soundtrack [Polydor / Universal] sålt över fyra miljoner exemplar på cd. I Sverige har 1 852 753 besökare sett filmen på bio. De globala intäkterna från biograferna runt om i världen ligger på närmare 600 miljoner USD.

Musikalföreställningen har setts av 32 miljoner människor runt om i världen och ses fortfarande av 17 000 personer varje kväll. Musikal-cd:n Mamma Mia! [Universal Music] har hittills sålts i över 4 miljoner exemplar.

Enbart i år har samlingsalbumet ABBA Gold [Polar / Universal Music] sålts i närmare 1,8 miljoner exemplar och bandets samlade skivförsäljning i år ligger på 3,6 miljoner exemplar. Totalt har bandet genom tiderna sålt 370 miljoner skivor, varav 27 miljoner exemplar ABBA Gold.
Claes Olson