Okategoriserade 25 november 2008

The Knife komponerar opera

The Knife väljer att uppmärksamma 2009 års 150-årsjubileum av Darwins banbrytande verk Om arternas uppkomst genom att i samarbete med danska Hotel Pro Forma och dess konstnärliga ledare Kirsten Delholm och Ralf Richart Strøbech presentera den nyskrivna operan Tomorrow In A Year. Operan kommer att ha premiär i september 2009.

Olof Dreijer och Karin Dreijer Andersson svarar för såväl musik som libretto. I våras påbörjade paret arbetet med musiken. Genom olika workshops kommer de den närmaste tiden att tillsammans med projektets övriga deltagare experimentera sig fram i olika uttrycksformer. För närvarande befinner sig Olof Dreijer i Amazonasdjungeln för att spela in diverse djur- och fiskljud.

Förställningen kommer att framföras av en kvinnlig mezzosopran, en kvinnlig skådespelerska samt en manlig popartist. Japanske Hiroaki Umeda koreograferar sex dansare från klassisk balett till modern dans. För det visuella svarar scenografen Maja Ravn och ljusdesignern Jesper Kongshaug.
Claes Olson