Okategoriserade 19 september 2008

Topplistan v38: Metallica regerar stort

I USA går det av Rick Rubin producerade albumet i veckan in på första plats på Billboard 200 efter att ha nått knappt en halv miljon sålda exemplar under sina första tre dagar i butik.

Metallicas popularitet märks utöver deras nya album också genom att två av deras tidigare mästerverk, Master Of Puppets från 1986 och Metallica från 1991, också placerar sig på veckans albumlista. Det förstnämnda albumet återvänder till listan på plats 55 medan det självbetitlade och platinabelönade albumet nu spenderar sin 110:e vecka på listans plats 23.

Jämte sina albumplaceringar är Metallica dessutom veckans bästa nykomling av två på singellistan med The Judas Kiss [Mercury/Universal] på plats 44, och tre av de tjugo titlarna på DVD-listan är också deras. The Videos 1989-2004 [Mercury/Universal] klättrar från plats 15 till 8, medan Live In Europé [Wow Corporation/BAM] och Cunning Stunts [Universal] återvänder till listan på plats 10 respektive 17. Dessutom ligger den tidigare singeln The Day That Never Comes på plats sex på singellistan.

Även bredvid Metallicas dominans på veckans listor handlar det en hel del om rockmusik i den tyngre skolan. Svenska Bullet är nykomling på tredje plats på albumlistan med Bite The Bullet [Black Lodge/Sound Pollution] och Ammotrack Ammotrack [Gain/Sony BMG] är ny på plats 21. På listans övre tredjedel finns också namn som Takida, Volbeat, Slipknot, Motörhead, The Script, Nickelback och Backyard Babies.

Och om en månad släpps nya albumet Black Ice med AC/DC

Eva Eastwood bjuder inte på rockmusik av det tyngre slaget på sitt nya album Well Well Well [Darrow/BAM], men tar sig i alla fall in på en fin andraplats på albumlistan. Nykomlingar en bit ned på listan är också album med Calexico, Emil Jensen, Bobo Stenson Trio, Woven Hand och Okkervil River.

I väntan på det nya albumet från AC/DC går just det bandet direkt in på första plats på DVD-listan med No Bull [Sony BMG], i sällskap med Avril Lavigne som gör entré på plats 7 med The Best Damn Tour – Live In Toronto [RCA/Sony BMG].

Singellistan toppas som de senaste veckorna av Katy Perry I Kissed A Girl [Capitol/EMI före Pink So What [Laface/Sony BMG]. Endast två nya titlar tar plats på listan, båda på den nedre halvan.

Samlingslistan ser för andra veckan Absolute Music 58 [EVA/Universal] i topp före Mamma Mia! The Movie Soundtrack [Polydor/Universal], de två är också landets mest sålda album den gångna veckan bakom Metallica. Nykomling på plats 6 är Dansbandsfavoriter [Mariann/Warner Music].
Tomas Fridholm

Länk:
SverigeTopplistans hemsida

Metallica seglar in på en totalt överlägsen förstaplats på veckans SverigeTopplistan med sitt nya efterlängtade album Death Magnetic [Mercury/Universal]. Med nästan femtio procent av albumlistans andelar är det amerikanska rockbandet särklassig etta.