9 januari 2024

VALSINGER: Vad blir nästa steg för Bolaget?

Många nyheter på MI handlar om Bolaget just nu. Gruppen innehar fyra av de fem översta platserna på Sverigetopplistan och förlagskontrakt har skrivits med Warner Chappell. Sedan förra året har kvartetten dessutom skivkontrakt med Warner Music. Nu återstår att se hur succéstoryn ska förvaltas och utvecklas.

Sedan mitten av december kan man se dokumentären Sagan om Bolaget på SVT Play. Det är en slags underdogstory som berättas, om hur fyra unga hockeykillar från Falun, utan hjälp av den etablerade musikbranschen, blivit Sveriges mest streamade band.

Nu är det ju inte första gången något oväntat och hemmagjort vält listorna. Den senaste svenska hiphopvågen har i många fall bestått av just DIY- historier. Dokun nämner heller inte det regionala resurscentrat Dalapop, som funnits med som partner under Bolagets första år. Men oavsett så handlar det om otroliga framgångar för en typ av musik som nog ingen hade kunna förutspå skulle toppa listorna för fem år sen.

Bolaget gör brölig festmusik som älskas av en ung publik. ”Kött- och potatismusik” säger de själva. Genombrottslåten Fem komma tvåan skrevs på en förfest och inspirerades av en ölburk. Allt var bara en kul grej och ingen i bandet hade tänkt bli artist.

Varför har det då fungerat så bra? Karin Gunnarsson, tävlingsproducent på Melodifestivalen, säger i dokumentären att det kan bero på en postpandemi-effekt. Första topplisteettan Kan inte gå  blev en jättehit sommaren 2022, då Sverige äntligen kunde släppa på restriktionerna och en ung generation, utsvulten på flakhits och frihetskänsla, kanaliserade sin uppdämda energi och sitt festsug i låten.

Framgångarna fortsatte dock 2023 och få har väl missat att Bolaget hade de två mest streamade låtarna på Spotify förra året: Ikväll igen och Kan inte gå – som hakade sig kvar ännu ett år.

Men den postpandemiska effekten kan knappast hålla i sig. För att fortsätta ligga på topp kommer det att krävas något mer. Därför känns det som logiska steg att Bolaget numera har kontrakt med både majorbolag och -förlag. För hur går man vidare när man redan är störst i Sverige?

Den under vintern släppta duetten med Victor Leksell – nuvarande topplisteettan Låt mig va – visar visserligen en kreativ utveckling – med lite mer vemod och mindre fest i temat. Även om gitarriffet och den stadiga baskaggen är intakt.

Men vägen framåt pekas ut av Warner Chappell Musics VD Lars Karlsson när han säger att förlaget är redo att stötta gruppen ”när de tar sin karriär till nästa nivå både här i Norden och runt om i världen.” (läs artikel här)

Ska det bli texter på engelska? Duetter med nordiska grannar? Det blir spännande att se. Än är inte sagan om Bolaget slut.

Christel Valsinger